• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investitorima bitni stabilnost i reforme

Politička stabilnost i nastavak strukturnih reformi ključni, ali za sigurnost investitora važna je i restitucija, poručeno sa Ekonomskog samita Srbije.

Zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je da je Vlada Srbije posvećena nastavku stvaranja povoljnih uslova za poslovanje i ulaganje i izgradnji pravne države i vladavine prava.

Dačić je kazao da je suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala od vrhunskog značaja za poverenje, pre svega, stranih investitora.



Prema njegovim rečima, nastavak borbe protiv korupcije, organizovanog privrednog kriminala i pranja novca od vrhunskog je značaja za razvoj srpske privrede i jedan od prioriteta u radu MUP-a.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao je da je Srbija u prvih osam meseci ove godine privukla 800 miliona evra, a da je cilj Vlade privlačenje novih investicija kroz nastavak strukturnih reformi i liberalizaciju tržišta.



Đelić je rekao da će u 2011. Vlada Srbije uložiti više truda na smanjenju stope nezaposlenosti i da će nastaviti rad na procesu evropskih integracija, uključujući i ostvarenje pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić naveo je da bi trebalo otvoriti predstavništvo Vojvodine u Briselu da bi se popravio imidž Srbije jer, kako je naveo, loš imidž znači manje investicija.

Prema rečima ambasadorke SAD u Beogradu Meri Vorlik, veoma je važno da Srbija donese zakon o restituciji zbog privlačenja investitora koji moraju da imaju sigurnost da su vlasnici zemljišta na kojem ulažu.

Američka ambasadorka navela je da restitucija košta, ali da ako se ti problemi ne reše mnogo više će koštati gubitak investicija i ekonomskog razvoja.

Meri Vorlik je rekla da su američke kompanije do sada investirale oko
4,5 milijarde dolara u Srbiju i zaposlile oko 8.000 ljudi.

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas kazao je da Srbija ostvaruje stalni napredak ka EU i da Unija i Nemačka žele da Srbija bude u EU kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, EU će insistirati da Srbija pre članstva u EU ispuni sve uslove, da samo od Srbije zavisi kakav će biti njen put ka EU i da su za EU prioritet stabilnost regiona uz dobrosusedske odnose.

Ambasador Mas je naveo da nikada zemlje koje imaju nerešeno pitanje teritorije i problem organizovanog kriminala neće biti primljene u EU.

Ambasador Nemačke je naveo da će ta država završiti proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije u februaru 2011, a da lično veruje da će mišljenje Evropske komisije o zatevu Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo biti pozitivno.

Volfram Mas je kazao da su kompanije iz Nemačke pokazale da imaju interesovanje za ulaganje u Srbiji, da je 2004. godine bilo oko 278 miliona evra, a danas 1,5 milijardi direktnih stranih investicija što je 20.000 radnih mesta.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin kazao je da je očekivao da će Srbija prihvatiti politiku EU a ne da će joj biti nametnuta.

"Nisam čuo interesovanje EU za potrebe i interese Srbije u spoljnoj politici i da li će voditi računa o tim pitanjima od kojih su neka važna za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", rekao je Konuzin koji je istakao da su odnosi Rusije i EU važni za Srbiju.

Prema najavi organizatora, na dvodnevnom Ekonomskom samitu, koji se ove godine održava po deseti put, razgovaraće se o aktivnostima Vlade Srbije na unapređenju regionalne stabilnosti, podsticanju razvoja ekonomije, privlačenju investicija i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji.


(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image