• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čast svakome, EPS nikome

EPS, kao najveće blago ove zemlje, mora da ostane u većinskom državnom vlasništvu, izjavio je večeras ministar energetike Petar Škundrić. Samo u novim elektranama moguće da gazduju stranci.

Nismo spremni da menjamo naša strateška opredeljenja za budućnost Elektroprivrede Srbije, izjavio je večeras ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić na svečanoj akademiji povodom 140 godina industrijalizacije Srbije.

Škunddrić je, mešuti, dodao da je Vlada Srbije dozvolila mogućnost da buduće, novoizgrađene elektrane mogu biti u većinskom vlasništvu i stranih investitora.



Strateški ekonomski interes Srbije je da sačuvamo postojeće i otvorimo nove rudnike, a taj cilj je ostvariv pod uslovom da povećavamo javna i privatna ulaganja u energetici, rekao je Škundrić.

Budućnost srpske energetike je u novim investicijama, otvaranju novih kapaciteta, novih radnih mesta, povećanju produktivnosti i većoj socijalnoj sigurnosti i boljim uslovima rada rudara, uz primenu savremenih znanja, svetskih standarda i moderne tehnologije, rekao je Škundrić.

Škundrć je dodao da su ciljevi energetske politike Srbije obezbeđivanju sigurnog snabdevanja energijom i energentima Srbije, povećanje efikasnosti energetskog sektora i podsticanje obnovljivih izvora energije, približavanje Srbije Evropskoj uniji i ostalim regionalnim integracijama.

Energetika je, kako je ocenio, krvotok privrednog razvoja, koja stvara pretpostavke za poboljšanje standarda svih građana.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je pokrenut veliki investicioni ciklus u energetici, posebno u elektroenergetici, koji bi trebalo da omogući izgradnju novih objekata i upošljavanje domaćih kompanija.

On je istakao da za proteklih 25 godina u Srbiji nije izgrađen nijedan novi kapitalni energetski kapacitet, a da potražnja za energijom u svetu iz godine u godinu raste.

Škundrić je naglasio da, iako je cena struje u Srbiji, najniža u Evropi, započeti poslovi će biti završeni u planiranom roku.

Ove godine se navršava 140 godina od otvaranja prvog rudnika u Kostolcu, a početak industrijske eksploatacije nalazišta uglja označio je početak industrijskog doba u Srbiji, koja je od 1870. dobila sopstveni izvor uglja, što je bio preduslov za izgradnju sopstvene industrije, rečeno je na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image