• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krkobabić: MMF bio "tvrd" u pregovorima

Jovan Krkobabić izjavio je danas da je Međunarodni monetarni fond bio veoma "tvrd" u pregovorima o šestoj reviziji stend baj aranžmana sa našom zemljom.

Potpredsednik vlade kaže da je MMF jedva prihvatio i ono što se našlo u Predlogu izmene zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, jer su i ta rešenja bila "mekša" nego u drugim zemaljama u regionu i Evropi.

Krkobabić je rekao da ukoliko MMF na kraju prihvati zahteve naših sindikata o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju on neće imati ništa protiv toga.

Potpredsednik vlade je ponovio, kad je reč o zahtevima sindikata da penzije ne smeju da se kreću ispod 60 odsto prosečne zarade u Srbiji, da one danas i nisu manje već iznose 63 odsto prosečne zarade, dok je najniža penzija 32,5 odsto od prosečne zarade.

Krkobabić je naglasio da zakon o PIO nije njegov privatni zakon, ističući da su pogrešne interpretacije u medijima da ga je on radio i pisao.

On je ukazao da su na njemu radili ekspertski timovi i da su rešenja prihvaćena od brojnih organizacija u zemlji i inostranstvu poput Saveza penzionera Srbije i nekih sindikata.

Krkobabić je naglasio da je reforma penzionog sistema "živa" materija i da će se on menjati i nakon 2012. godine bez obzira da li je on u vlasti ili ne i da će postojati prostor da se nastavi zaštita penzionera a u skladu sa društvenim i ekonomskim statusom zemlje u tom trenutku.

On je rekao da što se tiče regulisanja penzija za rudare, balerine i pilote i sve druge vrste "teških" poslova to može da se reši i donošnjem propisa kojma će se to regulisati kao što je to urađeno u slučaju penzija za umetnike.

"To je pitanje od važnosti za državu a ne pitanje koje se tiče jednog čoveka", istakao je Krkobabić na konferenciji.

Uz naglašavanje da je on taj koji najviše brine o standardu i položaju penzionera, Krkobabić je rekao da je takdoje odgovoran i prema državi ističući da će ta rešenja dovesti do poskupljenja sistema PIO i činiti ga nemogućim za sprovođenje.

"Nisam za to da radimo nešto što će sutra da padne", rekao je on.

Krkobabić je naglasio da je u Srbiji sve vreme bio zastupljen sistem tekućeg finansiranja PIO fonda koji je podrazumevao isplatu penzija od uplaćenih doprinosa.

Međutim, zbog svih teškoća koje su nastale u tranzicji ta uplata doprinosa je osetno opala, pa sada čak i kada bi se naplatili svi doprinosi od svih zaposlenih mi bismo postigli nivo od 65 popunjenosti PIO fonda i tad bi država morala da iz budžeta isplaćuje 35 odsto da bi pokrila ukupnu isplatu penzija, naglasio je Krkobabić.

Muškarci u Srbiji žive kao penzioneri 16 godina, a žene 18 godina u proseku. Prosečan radni staž muškaraca je 37 godina, a žena 31 godinu, naveo je Krkobabić neke od važnijih statističkih podataka.

Šef kancilarije MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik u obraćanju skupu videolinkom izjavio je da nije video u svetu penzioni sistem sa većim deficitom sredstava od srpskog - koji se procenjuje na 200 milijardi dinara.

Lisovolik je ukazao da je za Srbiju neophodno da sprovede penzionu reformu, da smanji potrošnju i da to uradi na transparentan način.

Srbija ima privredni potencijal i šansu za uspeh i uz odgovarajuću fiskalnu konsolidaciju mogla bi uspešno da sprovede penzionu i sve druge neohodne reforme, zaključio je Lisovolik.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image