• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I UNCTAD-u zanimljiv "slučaj Salford"

Komisiji UN za trgovinu je "veoma interesantan" slučaj Denjub fuds grupe jer "slični slučajevi ucenjivanja malih proizvođača su retki u EU", kaže izvestilac Abel Mateus.

Komisija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) pratiće dalji razvoj događaja u vezi sa presudom Denjub fuds grupi (Danude Foods Group, u okviru Salforda) o zloupotrebi monopola na tržištu mleka, izjavio je izvestilac UNCTAD za Srbiju Abel Mateus.

Mateus, koji je boravio u sedmodnevnoj poseti Beogradu, rekao je u intervjuu za EurAktiv Srbija da je Komisiji UN "veoma interesantan" slučaj Denjub fuds grupe, jer slični slučajevi u Evropskoj uniji ne postoje.



"To je slučaj takozvane ekonomske zavisnosti. Velike firme su zloupotrebile male proizvođače mleka od kojih otkupljuju sirovinu. Ne postoji mnogo slučajeva ovog tipa u Evropskoj uniji i zato sam veoma zainteresovan da vidim dalji razvoj događaja", rekao je Mateus.

On je dodao da je značajno i to što je presuda Upravnog suda bila prva presuda u Srbiji koja se odnosi na zloupotrebu dominantne pozicije jedne kompanije, u ovom slučaju na tržištu mleka.

Upravni sud Srbije doneo je 2. novembra presudu kojom se potvrđuje da je Denjub fuds grupa, koja posluje u sastavu Salforda, zloupotrebila monopol na tržištu.

Mateus je istakao da je Srbija napredovala u oblasti konkurencije, ali da mora još mnogo toga da učini. On je precizirao da pre svega misli upravo na kažnjavanje kompanija koje krše zakon.

Procesuiranje onih koji krše pravila će, kako tvrdi, biti pokazatelj da se Zakon o zaštiti konkurenciji primenjuje.

"Sprovođenje Zakona o zaštiti konkurencije znači da su slučajevi pred sudovima procesuirani do kraja, odnosno da su kompanije kažnjene jer su kršile zakon. Dakle, moramo da vidimo taj napredak", rekao je Mateus.

Cilj Mateusove posete Beogradu je priprema izveštaja o sprovođenju politike konkurencije u Srbiji, koji će UNCTAD-u biti predstavljen iduće godine. To je prvi put da UNCTAD radi analiziranje stanje ("skrining") u Srbiji.

Uz izveštaj Mateusa će ići i preporuke koje Srbija treba da primeni u cilju efikasnije borbe protiv monopola i koncentracije kapitala.

Mateus nije direktno odgovorio na pitanje da li će izveštaj biti pozitivan ili negativan. On je kazao da napredak u oblasti zaštite konkurencije postoji, ali da uvek može bolje.

Predstavnik UN se u Beogradu sastao sa predstavnicima Komisije za zaštitu Konkurencije, Ministarstva trgovine i usluga, Upravnog suda, kao i sa univerzitetskim profesorima, predstavnicima poslovnih udruženja, udruženja za zaštitu potrošača i predstavnicima regulatornih tela, piše Euractiv.rs.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image