• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niže carine na automobile i mobilne

Od Nove godine, carina na robu koja u Srbiju dolazi iz EU biće manja između tri i pet odsto. Bez carine mobilni telefoni a smanjena na automobile, gume, televizore... Videćemo da li će to značiti i manje cene u salonima i prodavnicama.

U nastavku primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, koji je Srbija počela jednostrano da primenjuje od kraja januara 2010. godine, i od 1. januara će doći do umanjenja carinske stope za određene proizvode iz država Evropske unije.

Kako pišu "Novosti", nabavka automobila svih kubikaža iz EU biće jeftinija jer se carna spušta sa sadašnjih 7,5 odsto na 5 odsto.

Ukoliko se sačeka do posle Nove godine, uvoz danas toliko traženih guma za putničke automobile plaćaće se osam, umesto dosadašnjih 12 odsto. Za zemlje van EU carina ostaje 20 odsto.

Za kamione, čija je carina pri uvozu iz celog sveta danas 10 odsto, a iz država EU četiri odsto, od Nove godine se, ukoliko su evropskog porekla neće naplaćivati ova dažbina.

Za mobilne telefone poreklom iz Evropske unije, a na koje se sada plaća carina pet odsto, od Nove godine neće biti carine. Plaćaće se samo carinsko evidentiranje.

Jeftiniji će biti i uvoz “evropske” kozmetike. Na nju se danas plaća carina od devet odsto, dok će od Nove godine iznositi šest odsto. Slični uslovi biće i za uvoz preparata za pranje i čišćenje, kao i glazirane keramičke pločice.

Slično je i sa televizorima, koji će od januara, ukoliko su prozvedeni u EU, biti carinjeni sa šet odsto umeto sadašnji 10,5 odsto.

Treba sačekati da se vidi da li će manje carine doneti i manje maloprodajne cene, što je izostalo, pišu "Novosti", prilikom prošlogodišnjeg "pojeftinjenja carine".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image