• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BRITANIJI SKRATILI RADNO VREME! Firme učestvovale u projektu pa nastavile da rade 4 dana nedeljno, plate ostale iste

Autor Ivana Vlajković

Kompanije u Velikoj Britaniji nastavljaju da rade četiri dana nedeljno.

 Kompanije u Velikoj Britaniji nastavljaju da rade 4 dana nedeljno Izvor: Shutterstock/Fishman64

Prošlo je više od godinu dana otkako je u Velikoj Britaniji sproveden najveći svetski eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom u kom je učestvovala 61 kompanija.

Od juna do decembra 2022. godine radnici odabranih firmi na Ostrvu radili su 80 odsto radnog vremena za 100 procenata plate, naravno, uz obavezu koju su morali da prihvate: da će obaviti 100 odsto svojih zadataka. Rezultati? Na prvi pogled - neverovatni: Više od pola kompanija koje su učestvovale u istraživanju potpuno je prešla na novi način rada. Da budemo precizni: najmanje 89 odsto kompanija delimično neguje tu politiku, a najmanje 51 procenat firmi je potpuno prešlo na četvorodnevnu radnu nedelju, navodi CNN.

Jedan od organizatora eksperimenta, tink-tank kompanija Autonomi, sprovela je ispitivanje u saradnji sa neprofitnim organizacijama "Četvorodnevna globalna nedelja" ( 4 Day Week Global) i "Britanska kampanja za četvorodnevnu nedelju" ( 4 Day Week UK Campaign) u partnerstvu s istraživačima sa univerziteta Kembridž i Oksford, kao i sa koledža Boston.

U izveštaju se navodi da su učinci skraćenog radnog vremena bili su izuzetno korisni za zaposlene i njihove firme. Zaposleni su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, opštem zadovoljstvu životom te da su manje iscrpljeni zbog posla.

"Ključna stvar je da rezultati nakon šest meseci nisu posledica kratkoročnih uticaja. Ti učinci su stvarni i dugotrajni", rekla je Džulijet Šor, profesorka sociologije koja je anketirala radnike koji su učestvovali u eksperimentu. Menadžeri i izvršni direktori u 28 kompanija koji su pristali da odgovore na dodatna pitanja kažu da je četvorodnevna radna nedelja pozitivno uticala na njihovu firmu. Polovina kompanija imala je manju fluktuaciju osoblja, trećini je zapošljavanje novih ljudi postalo mnogo lakše, a 82 odsto je prijavilo korisne efekte na dobrobit zaposlenika.

Izveštaj takođe naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četvorodnevne nedelje, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta. Gotovo polovina od 61 kompanije koje su učestvovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, uslužnom i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo i zabavu.

Zaposleni poslednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radne nedelje, pogotovo nakon što su milioni zaposlenih tokom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali da putuju na posao, štedeći tako vreme i novac.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:17
kako uštedeti novac
Izvor: Tiktok/lukasbattle
Izvor: Tiktok/lukasbattle

(Blic/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr

Produžavaju radni vek do 70 godina,a skraćuju radne nedelje.Podlo i pokvareno.

beogradska seljačina

Ima da plivaju do nas na proleterski lebac

Slon

Samo se u Srbiji polomis 10 dana nedeljno

special image