• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa CEFTA suficit, za svet treba više znanja

Srpska privreda ima dobar izvoz u regiona ali za bolji u svetu potrebni su proizvodi višeg stepena obrade koje će Srbija stvoriti u automobilskoj, IT i elektronskoj industriji, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je stvaranje zajedničkog investicionog tržišta najvažniji zadatak zemalja - članica CEFTA i da je jedino kroz proizvodnju proizvoda visoke vrednosti i dolazak multinacionalnih kompanija moguće da naša zemlja ostvari u 2014. suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ne samo sa regionom, već i svetom.

Dinkić je rekao, na otvaranju CEFTA nedelje u beogradskom hotelu "Kontinental", da je lošs imidž zemalja regiona jedna od glavnih prepreka za dolazak investitiora i da sve zemlje treba da ulože napore da unapređivanjem međusobne saradnje i standardizacijom propisa stvore predvidivo ekonomsko tržište.



On je naglasio da Srbija u periodu januar-septembar ove godine u razmeni sa zemljama CEFTA imala suficit od od milijardu evra i do kraja godine očekuje se da taj višak dostigne 1,3 milijardi evra.

U našoj trgovini sa zemljama regiona, a još više sa svetom, problem predstavlja to što se na tržište plasiraju proizvodi niskog stepena obrade, poljoprivredni proizvodi i sirovine, ukazao je Dinkić koji obavlja i funkciju potpredsednika u Vladi Srbije.

Dinkić je podsetio učesnike skupa da Srbija planira da te proizvode više faze obrade proizvede u automobilskoj industriji, informacionim tehnologijama i elektronici.

CEFTA sporazum je aranžman o slobodnoj trgovini između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova i Metohije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image