• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlade malo ko uči traženju posla

Više od 71 odsto učenika završnih razreda srednjih škola izjavilo je ih tamo niko nije učio kako se traži posao i koje su im, uopšte, mogućnosti.

Velika većina učenika završnih razreda srednjih škola izjavilo je da u obrazovnim institucijama nisu organizovane nikakve aktivnosti o načinima traženja posla i mogućnostima za zapošljavanje, pokazuju rezultati istraživanja koji su danas predstavljeni u Biblioteci grada Beograda.

Istraživanje je sprovela nevladina organizacija "Šansa" iz Požarevca u tri opštine u Srbiji - Sopotu, Obrenovcu i Bačkom Petrovcu, a bili su obuhvaćeni učenici završnih razreda stručnih škola i gimnazija, rekla je pedagog Biljana Ignjatović na skupu "Karijerno vođenje i savetovanje - šansa za mlade u svetu rada".

Ignjatović je navela i da je 56,6 odsto učenika istaklo da njihove škole nemaju organizovane aktivnosti o mogućnostima izbora više škole ili fakulteta.

Rezultati istraživanja su pokazali da postoji nizak stepen informisanosti učenika u svim ispitivanim segmentima - traženju posla, odabiru visoke škole ili fakulteta, upoznavanju i izboru zanimanja i pokretanju sopstvenog posla, rekla je ona.

Prema njenim rečima, mladi su istakli da najkorisnije informacije o različitim zanimanjima dobijaju na prvom mestu od roditelja, zatim od prijatelja, putem štampe, TV i Interneta, dok je škola kao izvor informisanja na četvrtom mestu, a Nacionalna služba za zapošljavanje tek na petom.

"Čak 65,9 odsto učenika reklo je da razmišlja o započinjanju sopstvenog posla po završetku srednje škole", rekla je ona i dodala da 21,2 odsto učenika predlaže organizovanje poseta preduzećima, a njih 29,2 fakultetima, kako bi im se pomoglo kod odabira posla ili daljeg nastavka obrazovanja.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Šansa za uspeh u svetu rada", koji u okviru zajedničkog programa UN "Zapošljavanje i migracije mladih" realizuje NVO "Šansa", u saradnji sa Forumom mladih sa invaliditetom i NVO "Stožer" iz Sopota.

Cilj projekta je unapređenje zapošljavanja i stvaranje što boljih preduslova za razvijanje karijere mladih kroz promociju karijernog vođenja i savetovanja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image