• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zamesili" prekid proizvodnje

Zbog nemogućnosti da isplati dugovanja poveriocima i radnicima, većinski vlasnik leskovačke pekarske industrije UMI-Pek odlučio je da prekine proizvodnju hleba i peciva.

Zastupnik većinskog vlasnika, Svetozar Marković, najavio je da će za desetak dana ponovo biti pokrenuta proizvodnja, ali sa znatno manje radnika od sadašnjih 160 i da će raditi njih četrdesetak.

Marković je rekao da je većinski vlasnik, Krisma agrar iz Šida, čiji je vlasnik Nebojša Bošković, od otkupa od Akcijskog fonda, marta 2008. godine, do sada platila više od 2,5 miliona evra.

On je optužio Fond da ih je doveo u zabludu, ne prikazujući pravo stanje u preduzeću.

"Verovali smo u podatak iz prospekta, koji je Akcijski fond kao većinski vlasnik objavio. U tom prospektu je stajalo da je firma dužna 29 miliona dinara, a ispostavilo se da je ona dužna skoro 250 miliona dinara", rekao je on.

To je i ključni razlog koji je uticao na okolnost da smo bili prinuđeni da obustavimo rad, jer više nemamo odakle da finansiramo ovu proizvodnju do nekog narednog momenta, dodao je Marković.

Kao drugi razlog za ovakvu odluku Marković je naveo i to da se na području grada Leskovca ne proizvodi dovoljna količina pšenice, pa su bili prinuđeni da pšenicu kupuju u Vojvodini, što i proces proizvodnje čini skupljim.

Zaposleni su pozvali policiju, jer sumnjaju da većinski vlasnik pokušava da iz kruga preduzeća demontira i odveze mašine neophodne za proizvodnju hleba i peciva.

Od utorka se u maloprodajnim objektima nije mogao naći hleb ovog preduzeća, a od pre nekoliko dana od 15.000 vekni, dnevna proizvodnja je smanjena na svega četiri do pet hiljada vekni.

Zaposleni nisu saglasni sa najavljenim merama većinskog vlasnika, zbog čega su i organizovali protest ispred upravne zgarade.

Radnicima se u ovoj firmi duguje devet zarada, što predstavnik većinskog kapitala ne negira, ali nije objasnio kako to da radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi na dosadašnje zarade.

Nakon prve neuspele privatizacije sa Jovicom Stefanovićem Ninijem, akcije od Akcionog fonda kupila je firma Krisma agrar iz Šida, a vlasnik je Nebojša Bošković, vlasnik Primorke iz Bara u Crnoj Gori.

Bošković ima 70 odsto akcija, manjinski akcionari 24 odsto, a Akcijski fond šest odsto akcija.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image