• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitch popravio kreditnu prognozu Srbiji

Prognoza kretanja kreditnog rejtinga sa negativnog promenjena u stabilno, javljeno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Agencija za utvrđivanje kreditnog boniteta popravila je kreditni rejting Srbije u delu koji se odnosi na prognozu (outlook) za dugoročni kreditni rejting sa negativnog u stabilni.

To znači da je Srbija uspostavila stabilne finansijske i tržišne trendove i da se očekuje da takav trend bude nastavljen.

Tako je Srbija vratila "outlook" stabilni posle decembra 2008. godine, čime su stvoreni uslovi da država Srbija ima niže troškove zaduživanja.

U izveštaju agencije "Fitch" posebno je pomenuto da je Vlada Srbije uspostavila temelje za manji budžetski deficit u narednim godinama i da nova fiskalna pravila imaju za cilj da do 2015. godine deficit smanje na jedan odsto BDP, sa ovogodišnjih 4,8 odsto.

Analitičari ove agencije očekuju da ovogodišnji rast BDP u Srbiji bude 1,5 odsto, dok je za sledeću godinu prognoziran rast od tri procenta.

Kreditno zaduženje Beograda tri odsto gradskog budžeta

Grad Beograd je umereno zadužen, jer ukupni kreditni dug nije veći od tri odsto gradskog budžeta, iako je Zakonom o javnom dugu dozvoljeno zaduženje u iznosu od 15 odsto prihoda gradske kase, objavili su danas čelnici Beogada.

U plaćenom oglasu u beogradskim medijima navedeno je da je budžet Beograda u 2008. godini iznosio 840 miliona evra, a u 2010. je za 30 odsto manji i iznosi 580 miliona evra.

"Bez obzira na brzinu oporavka privrede, Beograd neće dostići dozvoljenih 15 odsto zaduženja na ukupne prihode. Ako bi u narednim godinama budžet Beograda ostao isti, dug ne bi prešao 10 odsto ukupnih prihoda grada, a ako se vrati na iznos iz 2008. godine, zaduženje će biti oko sest odsto", navedeno je u oglasu.

Novcem od kredita u Beogradu se gradi most preko Ade Ciganlije i pristupne saobraćajnice, zatim obnavljaju gradske ulice, grade neprofitni i socijalni stanovi, a deo kredita je iskorišćen i za kupovinu 30 tramvaja koji će biti u saobraćaju u idućoj godini.

Krediti se, kako je navedeno, koriste i za izgradnju fabrike vode, a biće upotrebljeni i za izgradnju mosta Zemun-Borča i prilaznih puteva.

Po osnovu dosadašnjih zaduženja u 2010. godini će iz gradske kase biti izdvojen 14,1 milion evra za otplatu dospelih rata, u 2011. obaveze su 25,8 miliona, u 2012. godini 47,2 miliona, 2013. na naplatu dospeva 53,4 miliona duga, 2014. godine 57,8 miliona, a u 2015. biće otplaćen dug od 57,5 miliona evra.

Od 2016. godine smanjuje se iznos kreditnih obaveza glavnog grada Srbije, tako da će one 2030. godine iznositi 8,7 miliona, a dospele rate će 2042. biti u vrednosti 590.216 evra.

Javni dug iznosi 11,48 milijardi evra

Javni dug Srbije dostigao je na kraju oktobra 11,48 milijardi evra i čini 38,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Na kraju prošle godine javni dug je iznosio 9,85 milijardi evra, odnosno 32,9 odsto BDP-a, što znači da je za deset meseci ove godine povećan za oko 1,64 milijarde evra.

Javni dug Srbije krajem 2008. godine iznosio je 8,78 milijardi evra, što je bilo 26,3 odsto BDP-a.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image