• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uz malo sreće, inflacija do 9,5 odsto

Inflacija ispod deset odsto je, može se reći, optimistička procena, kaže urednik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" Stojan Stamenković.

"Ako se imaju u vidu odnosi na tržištu i činjenica da će samo poskupljenje grejanja uticati na rast cena u novembru za nešto više od 0,3 odsto, onda se procena da ćemo ovu godinu završiti sa inflacijom od 9,5 odsto, može svrstati čak u optimističke procene", naglasio je on.

Stamenković je podsetio da je inflacija od početka godine već u oktobru premašila, ne samo centralni cilj za ovu godinu od šest odsto, već i gornju granicu odstupanja od osam odsto, pošto je bila na nivou od 8,3 odsto.

On je, predstavljajući novi broj biltena, koji izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije, istakao da je rast inflacije zasnovan na četiri faktora - rastu cena hrane i potrošnje, postojanju monopola i uzajamnom uticaju kursa i cena.

Prema analizama, jedna četvrtina porasta kursa evra prenosi se na rast domaćih cena, a kako se rast kursa i inflacija ubrzavaju udeo tog prenosa se povećava, precizirao je.

Stamenković je izrazio sumnju da će nedavno povećanje referentne kamatne stope na 10,5 odsto dati rezultate u obuzdavanju inflacije.

U poređenju sa pomenutom procenom inflacije za ovu godinu, stopa od 10,5 odsto može se činiti stimulativnom, ali ako se uzme u obzir tekući rast cena, sa kojim banke računaju kada ulažu u hartije centralne banke, stopa prinosa je negativna jer prosečni rast potrošačkih cena, kojima se meri inflacija, tokom protekla tri meseca odgovara godišnjoj stopi rasta od 15,8 odsto, ukazao je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image