• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrijanci bi da kupe Beogradsku berzu

Bečka berza bi, ukoliko država odluči da proda Beogradsku berzu, bila zainteresovana da uđe u pregovore oko te kupovine, izjavio je danas direktor Bečke berze Hajnrih Šaler.

"Svakako imamo interes za proširenje i ukoliko bi neka berza iz određenog razloga bila na prodaju, bili bismo zaintersovani da uđemo u pregovore što je pre moguće. To važi i za Beogradsku berzu" rekao je Šaler novinarima.

Kako je ranije izjavila direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić, Bečka berza već duže vreme ne krije zainteresovanost za kupovinu balkanskih berzi, pa i Beogradske berze.

Dostanić je podsetila da je Bečka berza, koja je jedna od najvećih u regionu, već postala većinski vlasnik berzi u Ljubljani, Pragu i Budimpešti, kao i da su njeni predstavnici još pre dve godine vodili razgovore sa akcionarima Beogradske berze o mogućoj prodaji akcija.

Šaler je, u pauzi konferencije Beogradske berze "Upgrade in Belgrade", rekao da se nakon krize moraju pronaći nove regulative i rešenja za finansijsko tržište.

Zalažući se za ukrupnjavanje tržišta kapitala, Šaler je rekao da je glavni uslov za funkcionisanje ekonomije u jednoj državi zapravo tržište kapitala, i da ga je iz tog razloga važno razviti.

"Ako postoji mogućnost da se ono razvije za ceo region, to je mnogo bolje za institucionalne investitore, jer im je lakše da dođu u ovaj region i investiraju novac".

Odgovarajući na pitanje kako će se dolazak "Telekoma Srbija" na Beogradsku berzu odraziti na tržište kapitala u Srbiji, direktor Bečke berze rekao je da je, na osnovu austrijskog iskustva, privatizacija veoma važan segment za razvoj tržišta kapitala i napomenuo da bi država ipak trebalo da sačuva određeni deo akcija u svom vlasništvu.

Kao razlog zašto mnogo kompanija još ne želi da izađe na berzu, Šaler je rekao da je to zbog "generalnog okruženja", ali je izrazio uverenje da će u narednih šest meseci do godinu dana veliki deo kompanija iz regiona doći na berzu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image