• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DAVID SE VRATIO IZ AMERIKE U SVILAJNAC! Razvio biznis sa borovnicama, otkrio srpsku "caku" kako tera štetočine

Autor Jana Desovski

David se vratio iz Amerike i u Srbiji je započeo biznis sa borovnicama.

 David uzgaja borovnice u Srbiji, unosan biznis Izvor: Rina

Rad u američkim supermarketima za mladog Davida Radovanovića, sada već diplomiranog ekonomistu bio je izuzetno važan, jer je tada prelomio da će njegov životni poziv biti poljoprivreda, a uzgajanje borovnica nije bio slučajan izbor.

"U Americi sam video da je borovnica tamo super zdrava voćka i da su prosto ludi za borovnicom i bukvalno kupuju koliko god mogu da iznesu, jer je to najtraženije voće tamo. Ja dodjem u Srbiju i kada sam se raspitao o samom zemljištu, koje je dobro, kakve strukture, jer ona traži kiselu strukturu i tako su nikle plantaže u Svilajncu", priča Radovanović za agenciju RINA.

Nakon studioznog ispitivanja zemljišta i tržišta, David odlučuje da krene težim putem, sve radi ručno, a umesto hemijskih preparata, zasade od štetočina brani belim lukom. "Stvarno ih branimo belim lukom koje smo posadili, da bi oterali poljske miševe. Beli luk ima jaku aromu i on rasteruje sve te glodare i oni ne vole taj miris, a ujedno tera i razne druge bube. Pored toga posadili smo i biljku graoricu, koja preko svojih liski uzima azot iz vazduha i preko korena upumpava u zemljište i na taj način obezbeđuje borovnicu potrebnim azotom", kaže David.

On kaže da mu je cilj da dobije sertifikat za organsku proizvodnju, a tržište je već stekao putem društvenih mreža. "Najčešće prasiramo proizvode preko interneta i preporuke ljudi koji su naše stalne mušterije. Isplati se raditi i prodavati na malo u Beogradu i Novom Sadu, a razmišljamo da proširimo naša prodajna mesta", ističe Radovanović.

Njegova najveća podrška su njegovi roditelji koji u početku nisu bili oduševljeni njegovom odlukom, ali su vrlo brzo uvideli da je David na pravom putu i da je srećan, jer radi ono što voli. "Ovo je velika investicija, ali uspeli smo da sakupimo sredstva, ono što je bitno da on ima volju za to, i mi smo tu da ga u tome i podržimo. Poljoprivreda je jedno plemenito zanimanje", kažu složno njegovi roditelji.

Iako je David diplomirani ekonomista, život ga je odveo daleko, čak preko bare u Ameriku, on je to vreme iskoristio da odluči čime će se baviti, a poljoprivreda je bila očigledno njegov izbor. Kako kaže, borovnica je biljka budućnosti, i on na tome radi svakodnevno.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:28
BIZNIS IZ SNOVA! SRPKINJA BEZ POSLA IZNAJMILA STAN U ŠVAJCARSKOJ JOŠ DVOJICOM: Naloženo im da je mesečno plaćaju SAMO ZBOG OVOG
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (RINA/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image