• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI SVE VIŠE ULAŽU I KUPUJU APARTMANE! Najtraženije su planine i banje, kvadrat može da se nađe i za 255€

Autor Jana Desovski

Najpopularnija lokacija za kupovinu apartmana je Kopaonik, ali se takođe kupuju i na Zlatiboru, Velikom Gradištu kao i u Vrnjačkoj Banji.

 Apartman Izvor: Stefan foto video/Shutterstock

Nekretnine su među omiljenim vrstama ulaganja građana Srbije koji imaju "višak" novca. Pored stanova, kupuju se i apartmani. Najpopularnija lokacija na kojoj se kupuju ove nekretnine je Kopaonik, gde je prosečna cena kvadrata u starogradnji nešto viša od 1.500 evra, dok u novogradnji košta nešto manje. Pored ove popularne zimske destinacije, građani Srbije kupuju apartmane i na Divčibarama, u Vrdniku, Čajetini i Velikom Gradištu. 

Investiranje u nekretnine jedan je od omiljenih načina građana Srbije da sačuvaju vrednost novca koji imaju, a usput još i dodatno zarade. Pored stanova, oni kupuju i apartmane na planinanima, selima ili u drugim turističkim mestima. Tokom prošle, 2023. godine, na Kopaoniku su prodata 332 apartmana, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Popularni su i Divčibare (233 prodatih apartmana), Veliko Gradište (118), Čajetina (73) i Vrdnik (54).

Kopaonik

Najpopularnija lokacija za kupovinu apartmana je Kopaonik. Prema podacima RGZ, prosečna cena kvadrata apartmana u starogradnji na ovom popularnom skijalištu je 1.557 evra, a u novogradnji nešto manja, 1.313 evra. U starogradnji, cene variraju od 240, pa sve do 3.750 evra po kvadratu. S druge strane, najjeftiniji kvadrat u novogradnji prodat je za 657 evra. Najskuplji je bio 2.900 evra. Kao omiljena lokacija za ulaganje u apartmane izdvojilo se i Brzeće, selo na padinama Kopaonika. Tamo je prosečna cena kvadrata u starogradnji 1.347 evra. Najskuplji kvadrat zapravo je koštao 1.833, a najjeftiniji 413 evra. Što se tiče novogradnje, kvadrat u proseku košta 1.530 evra, dok se cene kreću od 495 do 2.195.

Čajetina

Osim Kopaonika, popularna lokacija za kupovinu apartmana je Čajetina, varoš na obroncima Zlatibora. Kada je reč o starogradnji, prosečna cena kvadrata iznosi 1.300 evra. Ipak, starogradnja se prodavala po cenama od 810, pa sve do 2.650 evra po kvadratu. Što se novogradnje tiče, prosečna cena kvadrata je 1.585 evra, ali su cene varirale od 1.095, pa do 2.320.

Divčibare

Naselje Divčibare na planini Maljen sledeća su lokacija koja je u godini za nama bila čest izbor za one građane koji su želeli da kupe apartman. Na ovoj lokaciji, prosečna cena apartmana u starogradnje iznosi 1.280 evra po kvadratu. Cene kvadrata, inače, variraju od 460 do 2.623 evra. Što se tiče novogradnje, prosečna cena kvadrata je 1.412 evra. Ipak, najjeftiniji kvadrat prodat je za 600, a najskuplji za 1.982 evra.

Vrnjačka Banja

Osim planina, popularne turistički destinacije u Srbiji su banje, pa i ne čudi što je Vrnjačka Banja takođe na lsiti lokacija na kojima su se prošle godine kupovali apartmani. Tako je prosečna cena kvadrata u novogradnji bila 1.600 evra, a cene su išle od 980 do 2.427. Zvaničnih podataka o tome po kojim cenama su sklapani kupoprodajni ugovori za apartmane u starogradnji, nema.

Vrdnik

Jedna od omiljenih lokacija za kupovinu apartmana je i Vrdnik, vojvođansko selo na obroncima Fruške Gore, verovatno najpoznatije po istoimenoj banji. Na ovoj lokaciji, apartmani su se prodavali po prosečnoj ceni od 1.283 evra po kvadratu, ali su cene varirale od 970 do 2.165. Takođe, kao i u slučaju Vrnjačke Banje, ne postoje zvanični podaci o cenama u starogradnji.

Veliko Gradište

Poslednja na spisku najpopularnijih lokacija je Veliko Gradište – mesto koje je najpoznatije po Srebrnom jezeru, a koje se nalazi nedaleko od ulaska u Đerdapsku klisuru. Prosečna cena kvadrata u novogradnji na ovoj lokaciji iznosi 960 evra. Najmanja cena po kojoj je prodat jedan apartman je 255 evra po kvadratu. S druge strane, najskuplji kvadrat koštao je 1.683 evra. Što se tiče starogradnje, ne postoje zvanični podaci.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:49
NAJGORI APARTMAN U KOM SAM BILA
Izvor: tiktok/ariesanah
Izvor: tiktok/ariesanah

 (Nova/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image