• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor za deonicu Koridora 10

Javno preduzeće Koridor 10 potpisalo je danas sa grčkom firmom Aktor ugovor o gradnji dela autoputa između Vranja i Bujanovca, dužine osam kilometara i vrednosti 21,85 miliona evra.

Kako je rečeno na potpisivanju ugovora, izgradnja deonice od Srpske kuće do Donjeg Neradovca na panevropskom koridoru 10 kroz Srbiju, finansira se iz donacije Vlade Grčke, u okviru Helenik plana za ekonomsku rekonstrukciju Balkana.

"Grča kompanija Aktor tebalo bi da počne radova za dve sedmice, a rok za završetak je 18 mesesci, tako da bi osam kilometara autoputa trebalo da bude završeno na proleće 2012. godine", kazao je član Upravnog odobora preduzeća Koridor 10 Nenad Ivanišević.

On je naveo i da je završena eksproprijacija zemljišta na toj deonici, što je bio uslov za realizaciju grčke donacije.

Ivanišević je istakao da je to prva deonica na juznom delu koridora 10 koja se finansira iz Helenik plana i dodao da će time biti otvoreni radovi na sva četiri sektora autoputa na koridoru 10 u Srbiji.

Prema ponudi Aktora, koji je pobedio među devet ponuđača na tenderu, izgradnja jednog kilometra autoputa od Srpske kuće od Donjeg Neradovca koštaće 2,73 miliona evra.

Kako je naveo Ivanišević, u planu je da se iz Helenik plana finansira gradnja i deonice od osam kilometara, do Levosoja do Srpske kuće, a tender za izbor izvođača radova biće raspisan na proleće 2011. godine.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić kazao je da su otvorena gradilišna na 170 kilometara od ukupno 360 kilometara autoputa na koridoru 10 kroz Srbiju koji bi trebalo da se izgrade.

Prema njegovim rečima, početkom iduće godine, u roku će biti završen severni krak koridora 10 od Novog Sada do Horgoša, dok će jedan deo ipsilon kraka kod Subotice i most preko Dunava kod Beške biti završeni po isteku roka.

Za vreme mandata sadašnje Vlade komplentno je završeno 50 kilometara autoputa na koridoru 10, kazao je on.

Mrkonjić je naveo da je preostalo da se izaberu izvođači za radove na oko 35 kilometara autoputa između Grabovice i Grdelice i od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, koji se finasiraju iz kredita Svetske banke i da se raspišu tenderi za 60 kilometara autoputa koje će kreditirati Evropska investiciona banka (EIB).

Ministar za infrastrukturu je najavio da će ugovor o kreditu sa EIB biti potpisan u novembru i da će do kraja godine biti raspisani tenderi za preostali deo koridora 10 kroz Srbiju.

Generalni sekretar za međunarodne odnose i razvojnu saradnju Minstarstva spoljnih poslova Grčke Konstantin Papadopulos kazao je od ukupno 550 miliona evra predviđeni za finasiranje iz Helenik plana, 232 miliona evra namenjeno za projekte u Srbiji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image