• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FARMERI U SRBIJI BACAJU VUNU! Ranije od šišanja ovaca zarađivali oko 13.000 evra, sad nema novca

Autor Ivana Vlajković

Stočari iz Srbije bacaju vunu.

 Zašto banatski farmeri bacaju vunu posle šišanja ovaca Izvor: RTS / Printscreen

Porodica Vesin iz Crepaje kod Kovačice uzgaja stado od 200 ovaca i 60 jaganjaca, a sad je pravo vreme i za šišanje 160 ovih životinja. Ovaj posao je izuzetno važan, jer od njega zavisi i kako će ovce kasnije napredovati.

Šišanje ovaca nekada je bio veoma isplativ posao, jer je vuna bila veoma cenjena i tražena i najviše se koristila u tekstilnoj industriji, a danas niko neće ni besplatno da je uzme. Vesini će ove godine dobiti oko 1.600 kilograma vune A i B klase, čistoće 28 mikrona.

"Slušao sam od starijih da je od jednog stada od 150 ovaca moglo da se kupi pola hektara obradive zemlje što je danas oko 13.000 evra. Danas to nije isplativo i mi ćemo vunu kao i prošle godine baciti", kaže Borivoje Vesin, mladi stočar iz Crepaje. Teško je naći i majstore za šišanje ovaca.

Ekipa iz Kovilja ovaj težak posao obavlja po čitavoj Srbiji i kako kažu zadovoljni su jer sad to rade električnim mašinicama, a ne makazama, a po ovci zarade 400 dinara. "Ovce se šišaju uvek s proleća, sad je najbolje vreme i za ovce koje idu na pašu i koje ostaju kod kuće. Te što idu na pašu treba i malo ranije da se šišaju i da se vuna poravna dok ne krenu komarci, jer kad on uđe u vunu pojede i kožu i njih", kaže Željko Kapicl, majstor za šišanje ovaca.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:17
kako uštedeti novac
Izvor: Tiktok/lukasbattle
Izvor: Tiktok/lukasbattle

(RTS/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Machiaveli💯

Bacace jos malo i voce i povrce ako nastave sa njihovim bahatim cenama kao sto je cena tresnje bila 600 dinara itd... Uopste mi ih nije zao!!!

Dno

Sve se moze i proizvesti i prodati, ako drzava ne blokira.

Ovčarstvo je u današnje vreme neisplativo

Sada kada postoji jeftina sintetička vuna, koju usput i ne napadaju moljci, uzgajanje ovaca je neisplativo. Jer ovca ojagnji jedno jagnje, a mleko daje samo 3 meseca po 1/2 litra, najviše 1 litar. Zato su ovce nestale iz istočne Srbije i sa Stare planine gde ih je bilo u velikim količinama. Ali, u muslimanskim krajevima ovce se gaje i iz verskih razloga, jer mora da se ima ovan da se zakolje za Kurban bajram. Zato je jedini deo Srbije gde još uvek ima ovaca u velikom broju Sandžak. Šta može biti način za povećanje broja ovaca kod nas? Saradnja sa Velikom Britanijom. Treba potisnuti domaću rasu ovaca - pramenku, a zameniti je britanskom visokomlečnom ovcom, koja daje i do 3 litra mleka dnevno. Tako bi ovčarstvo moglo ponovno postati isplativo.

special image