• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Poklanjamo gas imućnima

Građani će biti "zaštićeni" od poskupljenja gasa do kraja januara ali nema smisla to što se na štetu Srbijagasa štite i oni koji mogu da plate pravu cenu.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da bi gas za domaćinstva trebalo da poskupi za 20 odsto, ali da je dogovoreno sa vladom da to bude trošak "Srbijagasa", zbog čega će do kraja januara "Srbijagas" podneti štetu od oko milijardu dinara.

"Nećemo umreti zbog toga, a pomoći ćemo domaćinstvima. Jedini problem je odsustvo socijalnih karata, zbog čega pomažemo i onima koji nemaju novca, i onima koji imaju", rekao je Bajatović za današnje "Večernje novosti".

Na pitanje kako će se na "Srbijagas" odraziti dogovor sa Vladom Srbije da gas za domaćinstva ne poskupi, prvi čovek "Srbijagasa" kaže da je suština dogovora bila da se reši problem daljinskih sistema grejanja.

"Šta vredi da gas poskupi, kada oni ni postojeću cenu ne mogu da plate. Manja nam je šteta da se ne podigne cena gasa za tarifne kupce, a da se lokalnim samoupravama dozvoli poskupljenje grejanja. Tako mogu da nam plaćaju za isporuke gasa", kazao je Bajatović.

On ne predviđa značajan rast cene gasa u dolarima ni u sledećem kvartalu.

"Ali, ako značajno poraste odnos dolara i dinara, što se obično događa oko Nove godine, možda će nam ti gubici biti neprihvatljivi", rekao je Bajatović i dodao da su najveći broj potrošača kvalifikovani kupci i plaćaju komercijalnu cenu.

"Ako kurs bude relativno stabilan, možda bi mogli da deo ovih gubitaka pokrijemo kreditima u cilju pomaganja stanovništva i privrede", rekao je Bajatović.

On je dodao da očekuju porast naplate od toplana nakon poskupljenja grejanja za 30 odsto u Beogradu i Novom Sadu i precizirao da je stari dug prema "Srbijagasu" bio oko sedam milijardi dinara.

"Pojedini potrošači su, kao 'Panonske elektrane', izmirili deo potraživanja, ali u međuvremenu su prispele nove obaveze. Daljinski sistemi grejanja, u ovom trenutku, duguju nam oko devet milijardi dinara", kaže Bajatović.

On je naveo da će za deset dana biti završena analiza svih kupaca gasa i da će se nakon toga tačno znati šta s kojim dužnikom može da se uradi.

On je rekao da je nedavno usaglašeno sa "Gaspromom" da za potrebe srpske industrije isporuče određene količine gasa po nižim cenama.

"Odmakli smo u pregovorima, vesti su dobre, ali očekuje nas završna faza. S jedne strane to možemo da gledamo kao pomoć, ali sve je to biznis", pojasnio je Bajatović.

On je dodao da ove godine još nisu zakupljeni kapaciteti u Mađarskoj, jer, kako je rekao, "čekamo od ruskog partnera odgovore o tome kako će koristiti svoj deo u Banatskom Dvoru. Od toga zavisi da li ćemo zakupiti skladište u Mađarskoj za manje količine, od oko 30.000.000 kubika, ali samo za najhladnije dane".

Na pitanje u kojoj je fazi izrada studije izvodljivosti za "Južni tok", Bajatović kaže da je ona praktično gotova i da se sada otklanjaju manji nedostaci.

"Očekujem da će sve biti završeno do početka decembra, nakon čega će 'Gasprom' napraviti reviziju", rekao je Bajatović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image