• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 2011. državi će manjkati oko 140 milijardi

Budžet za sledeću godinu zna će se ovih dana a okvirni deficit je 4,1 odsto BDP-a, prema planu dovođenja minusa na nulu 2015. godine.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je sinoć da će detalji budžeta za 2011. godinu biti poznati u utorak ili sredu, i navela da će budžetski deficit iznositi 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Konsolidovani deficit budžeta za 2011. godinu iznosiće oko 140 milijardi dinara, a deficit budžeta računa države biće oko 125 miliajrdi dinara, najavila je Dragutinovićeva učeštvujući u programu Radioteleviziej Srbije.

U budžetu za narednu godinu biće oko 100 milijardi dinara različitih podsticaja privredi i subvencija, kazala je ministarka finansija i naglasila da će budžet za narednu godinu biti u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, a to značiti da će budžetski deficiti biti smanjivan do 2015. na nulu, tako da ćemo trošiti onoliko koliko zarađujemo.

Dragutinovićeva je najavila da će danas u Skupštini Srbije početi rasprava o rebalansu budžeta za ovu godinu, ukazujući da je on rezultat dogovora prilikom četvrte revizije tekućeg aranžmana s MMF u junu ove godine.

Predviđen je deficit od 120 milijardi dinara i veći je za 13 milijardi dinara od onog u budžetu za tekuću godinu, navela je ona.

"Prvi kriterijum za rebalans bio je zaštita standarda građana", naglasila je Dragutinovićeva, navodeći da je 6,5 milijardi dinara izdvojeno penzionerima.

Odgovarajući na pitanje kako će biti pokriven budžetski deficit, ministarka finansija je rekla da će biti pokriven iz kredita, emisijom hartija od vrednosti i prihodima od privatizacije.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić rekao je da će inflacija biti iznad gornje granice cilja, dakle preko osam odsto, i najavio da će inflacija rasti i u prvoj polovini 2011. godine, što će biti rezultat refleksije rasta cena u ovoj godinu.

Izazov broj jedan za NBS u narednoj godini biće inflacija, rekao je Šoškić i najavio da se u 2011. godini planira inflacija 4,5 odsto, plus-minus 1,5 odsto.

Prema njegovoj oceni, Srbija se ni izbliza nije oporavila i još je daleko od nivoa razvoja iz 1989. godine i još nije završila tranziciju.

U odgovoru na pitanje koliko će finansiranje deficita budžeta uticati na rast potrošnje, Šoškić je rekao da su efekti najčešće inflacija podstaknuta tražnjom ili rast spoljno-trgovinskog deficita.

Na pitanje da li NBS može da zaustavi pad dinara, Šoškić je rekao da se to može učiniti merama monetarne politike, ali da posledice mogu biti bolne i mogu dovesti do rasta nelikvidnosti privrede.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image