• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Put od Dimitrovgrada do Pirota za 18 meseci

Radovi na izgradnji autoputa na istočnom kraku Koridora 10, od Dimitrovgrada do Pirota, u dužini od 14,3 kilometra, otvoreni su danas. Austrijska "Alpina" najavila je da će ta deonica biti gotova do početka maja 2012. godine.

Pripremni radovi su počeli kod početka obilaznice oko Dimitrovgrada i ta deonica se sastoji iz dva dela (lota), Pirot (istok) - Sukovo, u dužini od šest kilometra i Sukovo - Dimitrovgrad u dužini od 8,3 kilometara, uključujući izgradnju mosta i tunela "Kale".

Rok za izgradnju tih deonica je 18 meseci, a vrednost radova, koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), iznosi ukupno oko 30 miliona evra.

Član Upravnog odbora preduzeća "Koridor 10" Nenad Ivanišević, rekao je na svečanom otvaranju, da će veći građevinski radovi na toj deonici početi u martu, ili aprilu sledeće godine i najavio da bi na proleće trebalo da počnu i radovi na izgradnji autoputa od Crvene reke do Čiflika.

On je istakao da su projekat za deonicu od Pirota do Dimitrovgrada, uradili Institut za puteve i Saobraćajni institut CIP.

Ivanišević je podsetio da je pre oko šet meseci počela izgradnja obilaznice oko Dimitrovgrada dužine 5,7 kilometara, gde radove, takođe, izvodi "Alpina" i da bi ta deonica trebalo da bude gotova u proleće 2012. godine.

Vrednost radova na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada iznosi 31,5 miliona evra, a taj posao je finansiran iz kredita Svetske banke.

Tokom sledeće godine biće često otvarani radovi na preostalim neizgrađenim deonicama na Koridoru 10, najavio je Ivanišević.

Predstavnik EBRD-a Meran Lukić je kazao da je deonica od Pirota do Dimitrovgrada prva koju finansira ta banka na istočnom kraku Koridora 10 i da će ona finansirati i radove na deonici Crvena reka - Čiflik.

Tako će ukupna vrednost radova na izgradnji autoputa na Koridoru 10 (E 80), koje finansira EBRD, iznositi oko 150 miliona evra.

On je istakao da će izgradnja autoputa doprineti privrednom razvoju tog područja i većem zapošljavanju lokalnog stanovništva.

Lukić je predočio da je finansiranje deonice od Pirota do Dimitrovgrada četvrti putni infrastrukturni projekat koji EBRD finansira u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ta banka je finansirala u Srbiji od 2001. godine 122 projekta u vrednosti od 2,3 milijarde evra u oblasti putne infrastrukture, energetike, ekologije i drugih oblasti.

Tehnički direktor "Alpine" Zoran Kostić je rekao da će ta austrijska kompanija završiti izgradnju autoputa od Dimitrovgrada do Pirota do početka maja 2012. i dodao da je "Alpina" u Srbiji realizovala više od 40 projekata.

Pripremni radovi na deonici, koje će izvođač obavljati narednih mesec dana, obuhvataju geodetsko obeležavanje trase i snimanje terena i objekata, organizaciju gradilišta, dopremu mehanizacije i druge poslove.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image