• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODLIČNA PRILIKA ZA POBOLJŠANJE I NABAVKU TRAKTORA: Država deli BESPLATNE ramove, a za nov traktor VRAĆA 75% NOVCA!

U poslednjih 10 godina u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori, poginulo više od 350 traktorista, dok je više od 2.000 povređeno, podatak je Agencije za bezbednost saobraćaja.

 ODLIČNA PRILIKA ZA POBOLJŠANJE I NABAVKU TRAKTORA: Država deli BESPLATNE ramove, a za nov mp24 Izvor: Shutterstock

Jedan od glavnih razloga za ovakvu crnu statistiku su nebezbedni traktori, odnosno traktori bez zaštitnih ramova. U Srbiji ima više od 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama, navodi se u saopštenju ABS-a.

Međutim, poslednjih par godina preduzimaju se koraci kako bi se broj nebezbednih traktora smanjio. Udruženom akcijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova obezbeđeno je 125 miliona dinara za subvencionisanu nabavku zaštitnih ramova za traktore.

U prve dve faze ovog projekta dodeljeno je više 7.000 zaštitnih ramova. Sada je otvoren treći javni poziv, a zainteresovani poljoprivrednici i vlasnici traktora moći će da se prijave za besplatne ramove do 15 maja..

Ovo je idealna prilika za prijavljivanje za ovu subvenciju, naročito ako uzmemo u obzir da od sledeće godine traktori proizvedeni posle 1983. godine više neće moći da učestvuju u saobraćaju bez kabine ili zaštitnog rama.

SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI ŽIVI OD POLJOPRIVREDE: Evo šta sve možete da DOBIJETE OD DRŽAVE ako želite da se bavite ovim poslom

Do 39.000 dinara za ram i plus 7.000 za testiranje

Subvencionisana dodela zaštitnog rama sprovodi se isplatom iznosa do 30.000 dinara, odnosno do 39.000 dinara na ime plaćanja u celini kupoprodajne cene novog zaštitnog rama izabranom proizvođaču u zavisnosti od modela traktora i zaštitnog rama. U ovaj iznos uračunat je i transport do mesta za ispitivanje vozila koje je najbliže korisniku subvencije, kao i isplata iznosa od 7.000 dinara na ime plaćanja postupka ispitivanja prepravke traktora ovlašćenim pravnim licima za ispitivanje vozila.
Pravo na ovu subvenciju imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji su vlasnici ili korisnici traktora registrovanih u Srbiji koji su stariji od deset godina, koji zbog gubitka računa, prestanka pravnih lica ili smrti fizičkih lica od kojih su kupili vozilo ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da pribave odgovarajući dokaz o vlasništvu i poreklu vozila i dokaz o izmirenim carinskim i poreskim obavezama za vozilo i koji su u zakonitom i savesnom posedu vozila najmanje pet godina.

Izvor: Zorana Jevtić

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković zahvalila je, pored ostalog, ministru Vesiću i Agenciji za bezbednost saobraćaja na ideji koja se realizuje već drugu godinu zaredom.

- Prepoznali su da je neophodno da obezbedimo i one koji još uvek nisu odlučili da kupe novu mehanizaciju, pa se nadam da ćete svi u što kraćem periodu zameniti svoje stare traktore novim i modernijim, a država je tu da vam u tome pomogne - rekla je Tanasković i navela da će na jesen ove godine biti objavljen poziv za poljoprivrednike u okviru programa IPARD III, koji im omogućava od 65 do 75 odsto povrata za kupljenu mehanizaciju.

- Nema više komplikovanih procedura, nema odugovlačenja. U roku od godinu dana dobićete svoj novac. Velika izmena je i ta što sada dajemo avans od 50 odsto za korišćenje tih sredstava, tako da rešavamo sve probleme poljoprivrednika koje smo sagledali u prethodnom periodu - rekla je Tanasković i naglasila da nema nikakvog ograničenja u godinama kada je reč o zameni mehanizacije.

- Mogla sam neretko da čujem da poljoprivrednici kažu da su stari za to, a ja im poručujem da nije tako, jer država nastoji da sve vas razume i potpuno je odlučna u tom smislu - rekla je ministarka u Кruševcu prilikom dodele subvencionisanih ramova za traktore.

Od septembra novac za traktore iz IPARD programa

Za traktore će se, prema planu poziva, moći konkurisati od septembra, a opredeljeno je 2,6 milijardi dinara. Za mašine, opremu i mehanizaciju poziv će biti otvoren 18. novembra, a biće na raspolaganju 1,6 milijardi dinara.

KAKO DA DOBIJETE I DO MILION EVRA PO POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU! Ovo su svi uslovi i SAVETI za dobijanje IPARD sredstava

Bezbednost poljoprivrednika je prioritet države

Ministarka Tanasković je istakla da je država stavila kao prioritet bezbednost poljoprivrednika.

- Pored ulaganja i svega što je urađeno u sektoru poljoprivrede prošle i ove godine, poput izmirenja svih dugova i uvećanja, na kraju krajeva, svih subvencija i mogućnosti da idete u nove modernije tehnologije, jeste i vaša bezbednost - poručila je ona poljoprivrednicima.

Prema njenim rečima, cilj vlade je da poljoprivrednike obezbedi kako na putu, tako i na njivi, jer, kako kaže, neretko se dešava da mladi ljudi stradaju prevrtanjem, pa je zato i veoma važna ova dodela subvencionisanih ramova za traktore.

- To je nešto što već drugu godinu radimo, a nastavićemo s tim i u budućnosti preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencije za bezbednosti - naglasila je ona.

Izvor: Unsplash

Svaki treći traktor kupljen preko programa Konkurentna poljoprivreda

Srpski poljoprivrednici subvencionisane traktore mogu da kupe i preko programa Konkurentne poljoprivrede, u javnosti poznatijeg kao “50:40:10”.

- Pored IPARD-a, mi finansiramo poljoprivrednike i kroz takozvanu ‘Konkurentnu poljoprivredu’. U pitanju je projekat gde je država uzela kredit Svetske banke i daje poljoprivrednicima za ulaganja bespovratnih 50 odsto, 40 odsto smo im obezbedili povoljan kredit i njihovo učešće je 10 odsto - istakla je.

Prema rečima resorne ministarke, upravo preko tog programa je kupljen svaki treći traktor u Srbiji.

- To jedan zanimljiv podatak koji govori da je ta mera prava i da su je poljoprivrednici prepoznali i odazvali se - rekla je Tanasković.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image