• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rast BDP-a u Srbiji duplo veći od evropskog"

Srbija će do kraja godine ostvariti rast BDP-a od dva odsto, što je duplo više od proseka u Evropi, rekao je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević na Biznis forumu u Zagrebu.

Milosavljević je dodao da je već ostvaren rast industrijske proizvodnje od pet odsto i izvoza od 20 odsto.

Ukazujući da je finansijska disciplina i saradnja sa međunarodnim institucijama obezbedila brži i intenziviniji razvoj, on je ocenio da je Vlada Srbije uspela da se izbori sa teškom drugom godinom ekonomske krize.

Ministar je rekao da su prioriteti vlade, pored makroekonomske stabilnosti, bili i ostali evropske integracije Srbije, stabilnost energetskog sektora, poboljšanje spoljno-trgovinskog bilansa i rast životnog standarda. Milosavljević je priznao da jedino u oblasti životnog standarda nije ostvaren očekivani napredak.

On je izrazio očekivanje da će Srbija i Hrvatska iduće godine ostvariti milijardu dolara u međusobnoj trgovinskoj razmeni i naglasio da postoji potencijal da ona bude duplirana.

Milosavljević je izjavio da bi trgovinska razmena mogla da udvostruči vrednost u narednih tri do pet godina. On je pozvao hrvatske investitore da ulažu u Srbiju, ocenjujući da naša zemlja ima kvalitetniji poslovni ambijent u odnosu na ranije godine.

Osvrćući se na oblasti saradnje, Milosavljević je kao značajne naveo moguće industrijske kooperacije i nastup na trećim tržištima, ističući da Srbija zahvaljujući potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini sa više zemalja ima potencijalno tržište od milijardu potrošača čije potrebe ne može da zadovolji sama.

Srbija je, upravo zbog toga, povoljna investiciona destinacija, a tu su još i poreske olakšice, podsetio je Milosavljević, navodeći da naša zemlja ima jedan od najnižih poreza na zarade i stabilan porez na dodatu vrednost, kao i da nudi niz konkretnih podsticaja za investitore u novcu, za otvaranje pojedinačnih radnih mesta.

On kaže da je u razgovorima sa hrvatskim državnim zvaničnicima izražena spremnost da se do kraja godine potpiše sporazum i uspostavi potpuna liberalizacija trgovanja. "Objektivno Srbija i Hrvatska su jedine zemlje u okviru CEFTA koje nisu uspostavile potpunu liberalizaciju trgovine", rekao je Milosavljević.

Na pitanje kako komentariše investicione aktivnosti privrednika obe zemlje, Milosavljević je podsetio da je Srbija otvoreno tržište, na šta ukazuje i činjenica da već na njemu posluju velike hrvatske kompanije poput Agrokora, Nekse grupe i Dukata.

"Mi očekujemo da tako bude i u Hrvatskoj i imamo srpske kompanije koje su zainteresovane za investicije i plasman svojih proizvoda na hrvatskom tržištu", rekao je Milosavljević.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image