• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankama smo dužni 2.200 evra po zaposlenom

Zasposleni građani Srbije sa pet milijardi duga bankama manje su zaduženi od suseda, ali ih poslednjih godina ubrzano sustižu.

Trenutno su najzaduženiji Hrvati i Grci, i oni i pored krize nastavljaju da se zajme. Svaki zaposleni građanin Hrvatske duguje oko 10.000 evra. U Grčkoj dug prema bankama iste kategorije je narastao na 14.000 evra, pišu Novosti.

Najveći rast kredita imaju Makedonija, Crna Gora i Rumunija. U strukturi povećanja zaduženosti, najvećim delom su zastupljeni stambeni krediti i krediti za refinansiranje. Ali zemlje sa najvećim povećanjem zajmova imaju i najveće probleme sa neredovnim otplatama kredita.

Građani Srbije ne mogu više da se zadužuju, ne zato što ne bi hteli, nego zato što imaju mala primanja, a propisi su takvi da postavljaju granice - kaže Goran Nikolić, ekonomista.

Restriktivna politika NBS ograničava rate na 30 do 50 odsto od zarade, zavisno od vrste zajma i valute u kojoj se zadužuje stanovništvo. Uz to imamo i Kreditni biro koji evidentira svako zaduženje, tako da se propisane granice ne mogu zaobići, pišu Novosti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image