• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi ponovo sve više preferiraju stanove u Srbiji: Ove lokacije su im najpoželjnije

Izvor Promo

Analiza specijalizovanog portala pokazuje da sve više stranih ulagača odabire kupovinu nekretnina u Srbiji, posebno u Beogradu i Novom Sadu.

 Rusi ponovo sve više preferiraju stanove u Srbiji: Ove lokacije su im najpoželjnije Izvor: Sasomange/Mondo

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ukazuju na gotovo udvostručenje udela stranih državljana u kupovini nekretnina u Srbiji unutar godinu dana.

Udeo stranih državljana koji kupuju nekretnine u Srbiji povećao sesa 2,93 posto u 2022. na 4,81 posto u 2023. godini.

Iako većinu tržišta i dalje čine domaći kupci, dinamika ponude i potražnje pod uticajem je stranih ulagača, koji uglavnom preferiraju kupovinu stanova u Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu.

"Poslednjih godina državljani Rusije su se pojavili kao glavni zakupci stanova i poslovnih prostora, no sada se sve češće odlučuju za kupovinu. Osnivaju i brojne firme koje zatim kupuju nekretnine. Među kupcima su i Ukrajinci, dok najveći broj ulagača iz Evropske unije dolazi iz Francuske i Nemačke", izjavila je Nela Pešić iz agencije "Raičević nekretnine".

Prema njenim rečima, među kupcima su i državljani Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, dok najviše interesenata iz okolnih zemalja dolazi iz Severne Makedonije.

Najveće zanimanje je za kupovinu stanova, posebno luksuznih novogradnji u Beogradu, među kupcima iz zemalja s višim standardom života. Za starije stanove na perifernim lokacijama Beograda zanimaju se kupci sa manjim budžetom.

"Državljani Rusije imaju različite standarde, pa njihovi interesi variraju od perifernih gradskih lokacija i malih stanova do modernih, luksuznih i prostranih stanova na centralnim i najskupljim lokacijama u Beogradu", dodaje Nela Pešić.

Sagovornica napominje da Ruse i Ukrajince zanimaju i kuće izvan Beograda, u naseljima udaljenim oko sat vremena vožnje od grada.

Dodaje da strani ulagači najviše traže stanove, ali da su izuzetak državljani Severne Makedonije koji kupuju kuće sa namerom nadogradnje.

Primetno je, ističe Nela Pešić, da na domaće tržište ulaze i Mađari koji suzainteresovani za kupovinu građevinskih parcela.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image