• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolje tezga na pijaci nego plata u Vladi

Dominatni izvori sive ekonomije na srpskom tržištu su buvlje pijace i kineska roba, koja se sa umanjenom carinskom osnovicom uvozi na srpsko tržište, kaže predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Srbije Milan Knežević.

Knežević je, na diskusiji Danas konferens centra o sivoj ekonomiji i poreskoj politici, rekao da zahvaljujući kineskoj robi koja se svake godine uveze sa umanjenom poreskom osnovicom Srbija izgubi milijardu evra prihoda.

Prema rečima Kneževića, to odgovara Vladi Srbije, jer kada Kinezi uvezu robu oni plate na umanjene osnovice carinu i PDV.

Vlada ostvaruje prihod i u njenom je interesu da se ta roba što pre proda, legalno ili nelegalno, zbog čega amnestira takav uvoz robe, smatra Knežević.

Knežević je istakao da vlasnik tezge na pančevačkoj buvljoj pijaci ostvari pet puta veće prihode od predsednika Vlade Srbije ili 50 puta od univerzitetskog profesora.

Samo 1.640 vlasnika tih tezgi u Pančevu godišnje prometuje 200 miliona evra, istakao je Knežević i naglasio da na pančevačkoj buvljoj pijaci cveta šverc.

Knežević je ocenio da srpska privreda "srlja u propast", jer je duplo više zadužena nego prethodne godine.

Prema podacima koje je izneo Knežević, od 113.000 malih i srednjih preduzeća oko 38.000 je u blokadi, a oko 28.000 ima negativan bilans, ali se stečajevi ne sprovode jer bi još oko 200.000 ljudi ostalo bez posla.

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Milan Zec je istakao da u Srbiji postoji "haotično političko tržište".

"Ovde prodaješ kvarljivu robu. Ne znaš da li je kvarljivije meso iz Brazila ili politički programi koji se ovde nude", ocenio je Zec.

Zec je istakao da je ono što se nudi na političkom tržištu Srbije "zabranjeno za ljudsku upotrebu, ali se ovde prodaje i ima kupca".

Ekonomista Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov je istakao da je udeo sive privrede u Srbiji rastao kada su i stope privrednog rasta bile visoke.

Siva privreda sledi "formalnu privredu", ocenio je Gligorov, naglašavajući da je makroekonomski okvir isti za sve.

Gligorov je rekao da ne bi bio iznenađen ako bi podaci pokazivali da je stanje na sivom tržištu sada gore nego pre krize.

Finansijski konsultant Nebojša Katić istakao je da se Srbija suočava sa "stravičnim" problemom korupcije i nekvalitetne administracije.

Kada se i izborite sa korupcijom i dalje ćete imati problem nekvalitetne administracije, ocenio je Krstić.

Krstić je rekao da je za jednu državu važno da poreski sistem bude stabilan, jasan, lako primenjiv i da administracija bude u stanju da sprovodi zakone.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je da je korupcija sistemski dominantan problem u Srbiji i sistem na kojem vlast počiva.

"U svemu imate političke stranke i njihove dogovore šta će se u zemlji raditi", naglasila je Barać.

Barać je rekla da zakoni koji se usvajaju u Srbiji imaju nedostatke koji odgovaraju vlasti, jer su plod političke nagodbe.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image