• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OSTVARILI SMO SUFICIT OD 1,15 MILIJARDI DINARA": PIO Fond objavio koliko je novca izdvojeno za penzije

Autor Aleksandra Virijević

Fond PIO usvojio je završni račun za prošlu godinu.

 PIO Fond prošle godine ostvario suficit od 1,15 milijardi dinara Izvor: RTS/screenshot

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) usvojio je završni račun za prošlu godinu kao i izveštaj o izvršenju finansijskog plana Fonda PIO za 2023. godinu, objavio je Fond PIO i naveo da je ostvaren suficit od 1,15 milijardi dinara.

Direktorka Sektora za finansijske poslove Fonda Bojana Popović je na sednici upravnog odbora navela da u obračun budžetskog rezultata poslovanja ulaze ukupni prošlogodišnji prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine od 934,26 milijardi dinara i ukupni rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu od 932,18 milijardi dinara. Dodala je da se razlikom između navedenih prihoda i rashoda dobija budžetski suficit od 2,08 milijardi dinara, te da se on koriguje za utrošena sredstva prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine od 923,04 miliona dinara, čime se dobija korigovani budžetski suficit od 1,15 milijardi dinara, što predstavlja ukupan rezultat poslovanja Fonda. Prema njenim rečima i u 2023. godini je nastavljen trend sa suficitima, koji poslovanje Fonda prati od 2021. godine.

"Tokom prošle godine imali smo ukupno povećanje penzija od 18,3 posto i isplatu pomoći od 20.000 dinara. Uprkos tome, bila je bolja naplata doprinosa tokom prethodne godine pa smo 2023. završili sa suficitom", istakla je ona.

Navela je da su prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i lane naplaćeni znatno iznad planiranih, jer je naplaćeno 31,6 milijardi dinara više od plana. Ovo je postignuto iako je od 1. januara prošle godine smanjena stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca sa 25 na 24 posto. Transferi iz budžeta na kraju godine iznosili su 187,9 milijardi dinara.

Prvobitnim planom predviđeno je da učešće transfera u finansiranju Fonda bude 20,6 posto, a 2023. godina je, uz sva povećanja i isplatu pomoći, završena sa 19,9 odsto učešća transfera u prihodima PIO Fonda.

"Kada se izdvoje čiste dotacije za isplatu penzija one su u 2023. godini iznosile 14,8 posto. Za isplatu pomoći od 20.000 dinara bilo je potrebno 12,9 milijardi dinara, i bez toga bi transferi iznosili 13,5 procenata", rekla je Popović.

Dodala je da je prethodna godina dala takve rezultate da i ove godine ponovo može da se primeni najpovoljnija formula po penzionere, a to je usklađivanje penzija u skladu sa promenom neto zarada.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:33
SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Blic Biznis/Mondo/A.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image