• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA FAKULTETU IMA MESTA, KO ZAVRŠI ZARAĐUJE ČAK 152.348 DINARA! Ovo zanimanje je među tri najtraženija u Srbiji!

Autor Miloš Škrbić

Učenici četvrte godine koji se odluče na studiranje, kao da ne prate aktuelne oglase na poznatim sajtovima za zapošljavanje.

 Smer na Rudarskom fakultetu na kom ima mesta a donosi siguran posao Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u top tri najplaćenije industrije u Srbiji spada rudarstvo. To pokazuje prosečna februarska zarada zaposlenih, koja je iznosila 152.348 dinara. Koliko su rudarski inženjeri traženi, pokazuju oglasi na sajtovima za pronalaženje posla, gde se kao početna plata navodi 100.000 dinara uz mogućnost napredovanja. Ipak, mnogi nisu svesni koliko je ova delatnost tražena, a posebno srednjoškolci jer im, kako se čini, školovanje na Rudarskom fakultetu koji školuje rudarske inženjere, nije ni na kraj pameti s obzirom da svake godine ostane nepopunjen broj brucoša.

Bliži se prijemni ispit za upis na fakultete, a kako se čini, srpski srednjoškolci se godinama unazad odlučuju na školovanje na onim najpopularnijim visokoškolskim ustanovama, a koje bi trebalo da obezbede siguran posao i dobru budućnost.

To su dobro poznati FON, zatim ETF, arhitektura, Farmaceutski fakultet, Medicinski…

Međutim, učenici četvrte godine koji se odluče na studiranje, kao da ne prate aktuelne oglase na poznatim sajtovima za zapošljavanje, na kojima se može videti da je među najtraženijim oblastima rudarstvo.

Izgleda da ih ne zanimaju ni podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji u poslednjem februarskom izveštaju pokazuje da prosečna plata u rudarstvu iznosi više od 150.000 dinara. Zbog svega toga, oni, blago rečeno, ignorišu Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu s obzirom da broj upisanih brucoša nikada nije popunjen.

Brucoši
Izvor: Profimedia

Rudarsko-geološki fakultet je jedini fakultet u Srbiji koji školuje inženjere za dve različite oblasti – rudarstvo i geologiju. U prve dve godine osnovnih akademskih studijama, studenti se edukuju iz oblasti prirodno-matematičkih nauka, dok se treća i četvrta godina sastoje od obaveznih i izbornih predmeta raspoređenih na 11 modula u okviru tri studijska programa. Studenti se opredeljuju za tri modula – rudarsko inženjerstvo, inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu i inženjerstvo nafte i rada.

Samo jedan predmet na prijemnom ispitu

Prijemni ispit na Rudarsko-geološkom fakultetu čini polaganje samo jednog predmeta po izboru – ili matematike ili fizike ili hemije.

Ali, srednjoškolce (pa čak ni one koji ne znaju šta bi želeli da budu kad porastu), ne motiviše ni nešto jednostavniji prijemni ispit, za razliku od drugih, pa tako godinama unazad ne bude popunjen broj prijavljenih kandidata, pa se desi da vrlo malo brucoša (to su oni koji su baš loše uradili prijemni odnosno skoro pa ništa), budu na samofinansiranju, dok su oni iole bolji odmah na budžetu.

Fakultet čak omogućava onim kandidatima koji su položili prijemni ispit na drugim prirodnim ili tehničkim fakultetima u sastavu Univerziteta u Beogradu iz predmeta matematika, fizika ili hemija, da se upišu u slučaju nepopunjenog ukupnog broja mesta i postojanja naknadnih rokova za upis. Ali ni tada ih nema dovoljno.

Rudarsko inženjerstvo najtraženije

Kao najtraženiji smer na ovom fakultetu izdvaja se rudarsko inženjerstvo. Studije traju četiri godine, a prima se oko 80 studenata. Čak ni školarina nije velika – košta 66.000 dinara, a plaćanje je u ratama.

Na brojnim oglasima na sajtovima za zapošljavanje najviše se traže rudarski inženjeri, posebno oni koji su se školovali za podzemnu gradnju. Nažalost, njih nema, iako je zarada prilično dobra za Srbiju.

A šta radi rudarski inženjer?

Rudarski inženjer se bavi planiranjem, projektovanjem i upravljanjem procesima eksploatacije mineralnih sirovina iz zemlje ili podzemlja.

Njihov posao uključuje identifikaciju i procenu nalazišta minerala, razvoj rudarskih planova, primenu efikasnih eksploatacionih metoda, upravljanje operacijama i osiguravanje sigurnosti na radu.

Rudarski inženjeri rade u industriji eksploatacije mineralnih sirovina, kao što su ugljenokopovi, rudnici metala (bakra, zlata, gvožđa, itd.), rudnici nafte i gasa, kao i u građevinskim projektima koji zahtevaju eksploataciju minerala kao deo procesa.

BONUS VIDEO: DAN RUDARA, RIZIKUJU ŽIVOTE ZA PLATU OD 98.000 DINARA

Pogledajte

01:35
DAN RUDARA, RIZIKUJU ŽIVOTE ZA PLATU OD 98.000 DINARA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/Nova/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Opet ti radiš kao potrčko a političari diriguju sve.

beogradska seljačina

sve cifre podeli sa 3

D.M.

Људи ја сам завршио РГФ. рударски смер, искрено срамота ме је да кажем где радим и за колико радим. Оцу сам престигао пензију пре 2 год. Туга... Србија пуни буџет преко 50% од Рударства (директно и индиректно). Срећно!!! Емпатија "0" - либерализам...

special image