• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE SMEŠTAJA U GRČKOJ I DO 750€ PO OSOBI! Zbog letovanja građani podižu kredite, evo na šta treba da pazite

Autor Aleksandra Virijević

Zbog veoma visokih cena letovanja, turisti iz Srbije često dolaze u situaciju da moraju da podignu kredit kako bi otišli na odmor.

 Građani za odlazak na letovanje zbog visokih cena podižu kredite Izvor: Ivan Kruk/Shutterstock/YouTube/screenshot/Tomasz Polaszek

Sezona godišnjih odmora je na pragu i slobodno se može reći da mnogi građani Srbije počinju da razmišljaju, ne samo na kojoj će od mnogobrojnih morskih destinacija provesti desetak dana, nego i kako će to zadovoljstvo platiti. Bilo da se na letovanje ići preko turističkih agencija ili samostalno, valja odvojiti dosta novca, a budući da mnogima on nedostaje, jedno od rešenja da se priušti odmor jeste kredit.

U tim situacijama se, gotovo po pravilu, podiže gotivinski kredit, koji je i najskuplji, ali je za mnoge to, možda, i jedino rešenje da se ode na letovanje. Kamate na keš kredite trenutno se kreću od deset do 15 odsto na godišem nivou, što nije malo. Ipak, sigurno da bi, pre nego što se ode u banku, trebalo dobro razmisliti o tome kakvi su uslovi pod kojima će se pozajmica uzeti i vratiti, a potrebno je napraviti dobar plan za vraćanje kredita i pridržavati ga se da ne bi jedan odlazak na more zaključao sva buduća. Stručnjaci ukazuju da je prilikom donošenja takve odluke veoma važno znati zašto se to čini i za šta je potreban novac. Dakle, ako se kredit podiže da bi se otputovalo na more, treba biti i te kako obazriv i ne trošiti više od plana, jer je i kredit potrošnja novca kojeg nema. Prema rečima urednika sajta Kamatica Dušana Uzelca, podizanje kredita važna je odluka i treba dobro razmisli o tome kako će se on vratiti.

"Svako ko uzima kredit zapravo na sebe preuzima finansijsku odgovornost za to kako će tu pozajmicu vratiti. Suština je u pravilnom i odgovornom upravljanju novcem, odnosno znanju da se novac koji je pozajmljen od banke mora vratiti. Ako se o tome ne razmišlja, podizanje kredita je loša finansijska odluka", kaže Uzelac.

On ukazuje da kada nekom nedostaje novac, kredit je način da se on obezbedi, da nije pogrešno uzeti ga, ali je jako važno na vreme ga vratiti,jer je, u suprotnom, to početak dužničkog života.

"Nije pogrešno podići kredit jer on rešava trenutni nedostatak novca, ali problem može nastati ukoliko otplata tog kredita ne bude tekla onako kako je bilo planirano jer to onoga koji ga je podigao dovodi u veoma nezavidnu situaciju. Kada nekome nedostaje novac, kredit je sjajan alat da se on nadomesti, naravno, ukoliko se taj alat koristi kako treba. Zato, pre nego što se podigne kredit, treba pogledati ponudu više banaka, uslove pod kojima se krediti nude, način i vreme otplate... dobro razmisliti i tek tada doneti odluku. Ne treba se previše oslanjati na savete banke jer su banke prodavci svog proizvoda, novca, već treba biti vrlo oprezan", objašnjava Uzelac.

Po rečima dirketora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandra Seničića, agencije klijentima omogućavaju plaćanje aranžmana na rate.

"Najveći broj turista aranžmane plaća na rate, a u zavisnosti od banke, to znači i do 12 meseci. Uz to, aranžmani se mogu plati i čekovima", kaže Seničić. 

Inače, najveći broj naših turista tokom leta tradicionalno odlazi u Grčku, gde se apartmanski smeštaj za deset dana u maju može naći od 100 evra, dok je sredinom jula, u jeku sezone do 750 evra. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2022. godine u Grčkoj je u aranžmanu domaćih turističkih agencija letovalo 401.079 turista iz Srbije, koji su ostvarili više od 3,8 miliona noćenja. Na drugom mestu je Turska, u kojoj se odmaralo 125.000 turista iz Srbije, u Egiptu ih je bilo 60.603, a Crnoj Gori 55.480. Među deset najposećenijih zemalja su i Italija, Španija, Mađarska i Tunis.

Povoljne cene u predsezoni

Cene letovanja u Grčkoj u predsezoni, kao i od septembra, ukazuje Aleksandar Seničić, veoma su povoljne pa već sad put ove zemlje kreće mnogo turista iz naše zemlje.

"U tom perodu cene paket aranžmana u Grčkoj, koji uključuje prevoz i smeštaj u apartmanu za 10 dana, startuju od 100 evra, dok su od početka jula pa do kraja avgusta cene više. Zbog povoljnih cena u maju, junu i septembru, mnogo je turista iz Srbije koji se put mora u Grčkoj upute dva puta tokom godine", kaže Seničić. 

BONUS VIDEO:

Pogledajte

07:29
ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Dnevnik/Mondo/A.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Machiavelli💯

To je dobro, barem ce biti manje se.obera u Grckoj da normalan svet moze da se odmori!!!

Mareska

Neki placamo 1000e noc,moze nam se!

Sole

Dok je ovaca . . .

special image