• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veći porez samo za bogate

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da će izmenama Zakona o porezu na imovinu više biti oporezovani samo građani koji imaju imovinu velike vrednosti.

Porez na imovinu je prihod lokalnih samouprava i lokalna vlast će moći da smanji poresku stopu koja će zakonom biti utvrđena u maksimalnom iznosu od 0,4 odsto vrednosti imovine.

"Predložene novine ispraviće greške u postojećem Zakonu o porezu na imovinu, koji je nepravedan i regresivan, jer veće poreske olakšice imaju domaćinstva sa skupljom imovinom", navelo je Ministarstvo finansija.

Imovina veće vrednosti, kako je objašnjeno, do sada je bila oporezovana u vrednosti najviše od 40 odsto tržišne vrednosti, a njeni vlasnici su ostvarivali pravo na poresko oslobođenje od 70 procenata, što je dodatno umanjivalo njihovu poresku obavezu.

Nova formula koju Ministarstvo finansija predlaže uvodi progresivnost pri utvrđivanju poreza na imovinu, tako da oni oni koji poseduju vrednije nepokretnosti plaćaju i veći porez.

"Poreska stopa od predloženih 0,4 odsto vrednosti imovine moći će da se smanji ako lokalna vlasti proceni da građani to ne mogu da plate ili ako ponuđeni uslovi života na teritoriji jedne opštine nisu adekvatni poreskom zahvatanju", ukazalo je Ministarstvo finansija.

Poresko oslobođenje ubuduće će biti maksimalno 10.000 dinara, umesto sadašnjih 70 odsto. To znači da će se poreska obaveza koja je viša od 20.000 dinara umanjiti za 10.000 dinara, a obaveza ispod 20.000 dinara za 50 odsto.

Procenjuje se da će izmenjenim obračunom poreza na imovinu, ako sve opštine u Srbiji budu primenjivale maksimalnu stopu, biti prikupljeno tri milijarde dinara više nego ove godine.

Ministarstvo finansija je obavestilo građane da su se u pojedinim medijima pojavile kalkulacije o budućim poreskim obavezama po osnovu poreza na imovinu, koje su "netačne, paušalne i zlonamerne" jer su izostavljeni tačno utvrđeni parametri i kriterijumi, na osnovu kojih će biti utvrđivane poreske obaveze.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image