• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SRBI MOGU DA KUPE KUĆU ZA 1€ U ITALIJI? Ovo su svi detalji i koliko vam zapravo novca treba osim tog "evra"

Autor Jana Desovski

Svi su se pitali da li Srbi i kako mogu da kupe kuću u Italiji za jedan evro.

 italija kuća Izvor: Youtube/GENNARO PAOLONE/Screenshot

Kuće koje koštaju jedan evro u Italiji postale su sve popularnije poslednjih godina, kako u Italiji, tako i u inostranstvu. Ali zašto Italija prodaje toliko nekretnina za jedan evro? Nekoliko italijanskih opština promoviše kuće u cilju borbe protiv depopulacije pojedinih sela na poluostrvu, prenosi Idealista.it.

Vlasnik imovine daje kuću opštini, koja potom odlučuje da je proda po simboličnoj ceni od 1 evro, uz obavezu kupca da je renovira u određenom roku. Važno je imati na umu obavezu izvođenja radova na restauraciji, jer su kuće koje se nude na prodaju često stare i nekorišćene, predodređene za napuštanje ili rušenje. Dakle, kako kupiti kuću za evro u Italiji? Ko može da kupi jednu od ovih nekretnina? Mogu li stranci da kupe kuće za evro u Italiji?

Kako funkcioniše kupovina kuće za evro u Italiji?

Italijanski projekat kuće za evro omogućava vam da kupite zastarelu nekretninu kojoj je potrebno renoviranje. Nekretnine se obično nalaze u malim opštinama. Kako kupiti kuću za jedan evro? Da bi pristupili ovoj inicijativi, zainteresovani kupci moraju direktno da kontaktiraju opštinu, a u nekim slučajevima je potrebno da iskažu interesovanje pismenim putem ili popunjavanjem obrasca za prijavu koji se obično nalazi na sajtu opštine.

Ko se odluči da kupi kuću u Italiji, mora da bude svestan da mogu da se nagomilaju dodatni troškovi i da mora da se poštuje vremenski okvir za početak radova na renoviranju. U većini slučajeva kupci moraju da imaju na umu da:

  • renoviranje imovine obično mora da se obavi u roku od 365 dana od kupovine, što bi moglo da košta oko 20-25 hiljada evra;
  • kupovinom će biti naplaćene notarske takse za registraciju, prenos i registraciju imovine;
  • radovi treba da počnu u roku od dva meseca nakon dobijanja svih dozvola;

Kupovina kuća za jedan evro mogla bi da bude veoma primamljiva, ali je važno osigurati da se pokriju troškovi renoviranja imovine. U Italiji postoje i bonusi za renoviranje, koji potencijalnim kupcima dodatno olakšavaju posao.

Kupovina kuće za evro ako si stranac

Mogu li stranci da kupe kuće za evro u Italiji? Da! Ali postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu. Strani državljanin može da kupi kuću samo za jedan evro ako poseduje italijansku poresku šifru, jer je to neophodno za plaćanje poreza. Italijanska agencija za prihode izdaje poreski kod, koji je sredstvo identifikacije građana u odnosima sa italijanskim organima i javnom administracijom. Dokument mogu da zatraže i u inostranstvu, kako Italijani tako i stranci, preko konzularnog predstavništva.

Pripisivanje poreskog koda je trenutno i odvija se putem posebne veze sa servisom italijanske poreske agencije. Da biste zatražili poreski broj u konzularnoj kancelariji, neophodno je podneti obrazac zahteva zajedno sa kopijom ličnog dokumenta.

Uslovi za kupovinu

Ne postoje posebni uslovi za kupovinu kuća, ali postoje neki osnovni uslovi, koji se razlikuju u zavisnosti od opštine, za pristup projektu kuće od jednog evra.

U nekim italijanskim selima, na primer, pri kupovini kuće potrebno je da predstavite projekat razvoja i realizacije nekretnina za turističku ili prijemčivu upotrebu. U drugim slučajevima, nekretnine će biti na prodaju samo za stambenu upotrebu ili bez ikakvih uslova za korišćenje.

U suštini, ovoj inicijativi može da pristupi svako, međutim, bitno je da se ispoštuju rokovi za izvođenje renoviranja i revalorizacije i oni za početak renoviranja, kako ne bi propustili priliku da sredite kuću kupljenu po subvencionisanoj ceni. Pored toga, kupac je odgovoran za notarske takse, vlasničke listove i troškove renoviranja.

Naknade za izgradnju

Kao što je pomenuto, oni koji kupuju kuće za jedan evro moraju da budu svesni obaveze renoviranja kupljene imovine. Italijanska vlada nudi brojne bonuse, uključujući i superbonus, za one koji renoviraju svoje domove, a kupci kuće od jednog evra mogu da iskoriste sledeće pogodnosti:

  • bonus za renoviranje: u ovom slučaju imate maksimalan budžet koji možete da potrošite da biste dobili povrat poreza
  • bonus za restauraciju: ovo omogućava odbitak poreza od 50% nastalih troškova, do maksimalnog limita potrošnje od 96.000 evra;
  • Konačno, tu je i bonus za nameštaj i kućne aparate, za renoviranje unutrašnjosti kuće uz uštedu 50% potrošenog novca.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:20
Moda italijani
Izvor: Twitter/blondie_yeah
Izvor: Twitter/blondie_yeah

 (MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gisko

Kupili smo dve kuce u Grčkoj i planirali da se preselimo ali smo tek onda saznali da bez evropskih pasoša možemo u njima da boravimo samo tri meseca pa smo odustali.

special image