Na portalu Poreske uprave (Portal ePorez) nalazi se kalendar sa svim važnim datumima za poreske obveznike. Na sajtu su dostupne sve potrebne informacije o dokumentaciji koju je potrebno dostaviti, kao i svi važni rokovi.

Poreska uprava je objavila detaljan kalendar za mesec jun sa rasporedom krajnjih rokova za izmirenje obaveza. Ovo je detaljan spisak sa svim važnim datumima za građane.

  • 5. jun 2024. - Dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI, za maj mesec i uplata sredstava, kao i dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u mesecu maju, na Obrascu OZU.
  • 10. jun 2024. - Podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec maj, kao i podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za mesec maj

Važan datum za sve poreske obveznike jeste sigurno 17. jun. Ovaj datum predstavlja krajnji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za mesec maj, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 31. maja. Pored toga, do tada je potrebno platiti akontaciju poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za protekli mesec, kao i doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere.

Isti datum predstavlja krajni rok za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost, na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec maj. Posebnu pažnju treba da obrate članovi privrednog društva, jer je 17. jun krajni rok za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za protekli mesec.

Poslednji važan datum jeste 28. jun kada je krajnji rok za utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica, na Obrascu PDP, uz koju se podnosi odgovarajući propisani poreski bilans. Obveznik je dužan da dostavi i poreski bilans na dobit pravnih lica za period od 1. januara do 31.decembra 2023. godine, na Obrascu PB 1.

Još neke od obaveza koje poreski obveznici treba da ispune do ovog datuma jesu plaćanje razlike između konačno obračunatog poreza na dobit za 2023. godinu i plaćenih akontacija, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. juna.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "PORESKA UPRAVA PROMENILA MODEL RADA, GRAĐANI NEZADOVOLJNI" Trifunović: Sada je potrebno dosta strpljenja da bi dobili rešenje!

(Mondo/A.V.)