• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fijat "nam dođe" još 100 miliona evra

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi italijanski Fijat trebalo da uplati preostalih 100 miliona osnivačkog kapitala za kompaniju Fijat automobili Srbija u 2011. i 2012. godini.

Dinkić je u Nišu podsetio da je obaveza Fijata da za zajedničko preduzeće sa Vladom Srbije uplati 200 miliona evra, od čega je do sada uplaćena polovina.

"Srbija će pratiti Fijatovu uplatu osnivačkog sa 50 miliona evra, od kojih će 33 miliona biti uplaćeno sledeće godine, a 17 miliona evra 2012. godine", kazao je Dinkić.

Kada Fijat investira više od 200 miliona evra i zaposli više od 1.000 ljudi, istakao je, stiče pravo na podsticaje za ra realizaciju ugovora proizvodnje novog modela automobila u Kragujevcu od 50 miliona evra.

Kako je precizirao Dinkić, taj podsticaj će biti podeljen na dva dela, od kojih bi 40 miliona trebalo da bude isplaćeno u sledećoj godini, a 10 miliona evra u 2012.

"To je sve predviđeno ugovorom sa Fijatom", kazao je Dinkić i precizirao da će će taj osnivački kapital i ti podsticaji biti na razdelu Ministarstva finansija Srbije u okviru budžeta Srbije.

Dinkić je dodo da će na razdelu Ministarstva ekonomije biti jedan deo sredstava za nastavak rekonstrukcije fabrike Zastava u Kragujevcu.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je u septembru najavio da će ukupna investicija Fijata u Srbiji biti 944 miliona evra.

Planirana je proizvodnja dva nova modela automobila.

Ministar je danas u Nišu otvorio sedište Fonda za razvoj Srbije gde je ta republička institucija izmeštena odlukom Vlade Srbije.

Dinkić i direktorka Fonda Slađana Backović najavili su da će iduće godine biti otvorene filijale Fonda u Kraljevu, Novom Pazaru, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu.

"Dekoncentracija vlasti je potrebna zato što četiri petine građana Srbje živi van Beograda, a sve državne institucije su skoncentrisane u Beogradu", rekao je Dinkić.

On je najavio da će u filijalama Fonda raditi troje do petoro zaposlenih, a da će biti objavljen konkurs za zapošljavanje 20 do 30 ljudi u centrali Fonda u Nišu.

Ministar je najavio da će na današnjoj sednici Upravnog odbora Fonda za razvoj, biti doneta odluka da se kreditni potencijal te institucije poboljša za još 4,2 milijarde dinara čime će kako je naglasio ukupan potencijal Fonda u 2010. godini biti 22 milijarde dinara.

Ministar ekonomije je rekao da će na sednici UO biti doneta odluka i da se preduzetnicima iz Kraljeva koji su korisnici kredita Fonda za razvoj odobri grejs period od godinu dana zbog posledica zemljotresa.

Otvaranju sedišta fonda u Nišu, prisustvovali su i ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović, ministar trgovine Slobodan Milosavljević, predstavnici banaka, privrede i lokalne samouprave.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image