• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI TRGOVCI TREBA DA SE ZABRINU? Osuda Trampa izazvala nemir na berzi: Oglasio se stručnjak!

Autor Miloš Škrbić

Na kraju, verujemo da će svaka slabost u vezi sa ovim događajima biti kratkog veka, i savetujemo investitorima da ostanu fokusirani na pokretače dugoročnih prinosa, kao što su rast zarade i široki ekonomski izgledi" – rekao je on za strane medije.

 Donald Tramp Izvor: YouTube/60 minutes

Samo nekoliko sati nakon što je 12 članova porote u sudu u Njujoruku proglasilo Donalda Trampa, bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, krivim po svih 34. tačaka optužbe, pojavila se zabrinutost kod brokera širom sveta. S poslednjom reči porote Tramp je izgubio slučaj koji se odnosio na na falsifikovanje poslovnih dokumenata, tačnije na zataškavanje tajnih isplata novca glumici filmova za odrasle, Stormi Danijels. Bivši predsednik SAD-a, prema pisanju američkih medija, mogao bi da bude osuđen na četiri godine zatvora, ali je praksa u njihovoj zemlji do sada pokazala da se osuđeni za ista dela obično kažnjavaju novčano ili uslovnom kaznom.

Protiv Trampa su podignute još tri optužnice, ali se ne očekuje da će ta suđenja biti održana pre izbora u novembru. Kao i za 34. tačke optužbe, kao i za ove trim on se izjasnio da nije kriv. Koliko je aktivna njujorška berza, čuveni Volstrit, svedoče i brojne reakcije šefova moćnih kompanija, i ljudi zaduženih za trgovanje na Volstritu, koji su pokazali uzrujanost povodom Trampove presude. Kako su oni objasnili za američke medije, uticaj istorijske osuđujuće presude bivšem predsedniku Donaldu Trampu tek treba da se oseti na Volstritu.

"Berza ima istoriju ublažavanja domaćih političkih previranja. Međutim, politička klima će očigledno biti još nestabilnija nakon presude Trampu, što bi moglo povećati volatilnost na berz"i – izjavio je Ed Lardeni, osnivač Iardeni Research-a, kompanije koja je bavi trgovanjem i investiranjem na berzi.

Sa nešto više optimizma bio je generalni direktor investicija u EP Vealth Advisors, Adam Filips, koji se nada da će „svaka slabost u vezi sa ovakvim događajima biti kratkog veka“."Siguran sam da mnogi zadržavaju dah i sa nestrpljenjem čekaju da vide kako će tržišta reagovati sutra. Nažalost, nemamo istorijski analog na koji bismo mogli da se oslanjamo, ali znamo da su tenzije visoke i da smo spremni za određeni pritisak na rizična sredstva. Na kraju, verujemo da će svaka slabost u vezi sa ovim događajima biti kratkog veka, i savetujemo investitorima da ostanu fokusirani na pokretače dugoročnih prinosa, kao što su rast zarade i široki ekonomski izgledi" – rekao je on za strane medije.

Promene na Volstritu ili ne?

Šta čeka tržište Volstrita, šta je ono što trgovci mogu da očekuju i kakve su prognoze generalno za njujoršku berzu, za Bizportal je objasnio Miroslav Radaković, broker u firmi „TradeWin24“, koja godinama trguje na Beogradskoj berzi.

"Od kada je javnost obaveštena da je Tramp proglašen krivim, pa sve do jutros, ta činjenica jedino je negativno uticala na pad akcije njegove socijalne mreže, koja je listirana na njujorškoj berzi. Ona je pala oko 7, 8 odsto, ali na ostatak tražišta nije ostavila nikakve posledice. Mislim da to apsolutno neće imati uticaj na ni na tržište, ni na berzu" – rekao je sagovornik.

Radaković je istakao da će za razliku od sinoćne osude Trampa, predsednički izbori u SAD-u imati veliki uticaj. "Ono na šta će berza sigurno da reaguje jeste na ishod američkih izbora u novembru. To se pomno prati i čeka, a do tada, sve vesti ovakvog tipa su ukalkulisane u trenutni rizik tržišta, i da ovakve situacij poput Trampovog suđenja. Berza doživaljava samo kao neku vrstu dnevno političkog obračuna dve političke strane.

Prema rečima sagovornika, takve situacije ne prave korekcije – kao što ni jutros nije bilo značajnih promena na tržišu, niti uticaja na šire tržište akcijama.

Bajden ili Tramp – šta za berzu i tržište donosi pobeda jednog, a šta drugog?

Izvor: Shutterstock/Evan El-Amin/Gints Ivuskans

Još uvek je rano donositi bilo kakve procene, ali ukoliko posmatramo na koji način utiče pobeda demokrata ili republikanaca, definitivno postoji različit uticaj na tržište i berzu. Kako je Radaković objasnio, postoje statističari koji prate to istorijski, koji analiziraju moguće ishode – ukoliko pobednički predsednički kandidat bude demokrata, a republikanci budu držali kongres, to će biti najbolja opcija za dugoročni rast tržišta akcije. "Ako Bajden odnese pobedu berza će to da pozdravi, u smislu da će se nastaviti neki kontinuitet politke, ali ako pobedi Tramp, može biti volatilnost (pojačano kretanja cena na berzama uzrokovano nervozom ulagača) na tržišu. Ne kažemo da će berza pasti, ali će se sigurno pojačati volatilnost. Samo zbog Trampove politike koja će, prema najavama, biti sigurno drugačija u odnosu na dosadašnju politiku Amerike" – dodao je on.

Tramp je proglašen krivim – da li i dalje može da se kandiduje za drugi predsednički mandat?

Prema ustavu SAD, predsednik mora da bude rođeni državljanin SAD, da ima previlašite prebivalište u Sjedinjenim Državama najmanje 14 godina, kao i da mora da ima minimum 35 godina.

Takođe, ustav SAD navodi da se ne zabranjuje zatvoreniku, ili osobi koja je na uslovnoj slobodi, kandidaturu na predsedničkim izborima.

Prema rečima Miroslava Radakovića, te promene odnosiće se na odnose sa Kinom, što berzu dosta interesuje, takođe će se povlačiti nova geostrateška pitanja sa Rusijom, sa Bliskim Istokom, kao i na ratove koje Amerika vodi. "To bi sve u tom slučaju pobede Trampa moglo da se promen, kao i što bi mogla da se oživi trgovina. S druge strane Tramp će možda i da zatvori Ameriku sa neke kineske proizvode, a sigurno je da će odnos sa Evropom biti dinamičniji" – objasnio je sagovornik za portal.

 Dodao je da je tu i dalje dosta nepoznanica, ali da bi potencijalna pobeda Trampa mogla da donese kratkoročni pad na berzama, onako na „prvu loptu“ , jer je berza hirovita i ponaša se kao srna – ne voli nagle promene politika, pa je kratkoročna korekcija izvesna. "Dok se ne vidi jasan plan i put nove državne administracije u Americi, rano je da govorimo o ishodima. Krajem leta će se intezivnije pratiti politički događaji u Americi, izjave predsedničkih kandidata, anketa i generalno komunikacije s javnošću po pitanju ekonomske politike. Pretpostavlja se da će početkom septembra berza početi da reaguje , odmah s početkom izborne groznice u SAD" – zaključio je Radaković, broker u firmi „TradeWin24“, koja godinama trguje na Beogradskoj berzi.

BONUS VIDEO: POSLEDNJI SATI PRED SASLUŠANJE! Donald Tramp stigao u njujoršku kulu

Pogledajte

00:38
POSLEDNJI SATI PRED SASLUŠANJE! Donald Tramp stigao u njujoršku kulu
Izvor: Reuters
Izvor: Reuters

(Mondo/Bizportal/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image