• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SE NASLEĐUJE DUG KADA OSOBA PREMINE: Advokati su nam objasnili - Nikako ne potpisujte ovaj papir u banci

Autor Ivana Vlajković

Beograđanki banka traži da vrati majčin dug iako nije imala imovinu.

 dej.PNG Izvor: K1 televizija/ Printscreen

Redakciji portala MONDO obratila se čitateljka koja je nakon smrti majke imala neprijatnu situaciju sa bankom koja je od nje zahtevala da otplati njene rate za kredit iako nije nasledila nikakvu imovinu.

"Moja majka je uzela kredit pre nekoliko godina. Posle nekog vemena nije redovno izmirivala obaveze jer se tad razbolela. Ja nisam ni znala da je uzela kredit niti da ima neka dugovanja. U međuvremenu sam morala da postanem njen staratelj zbog bolesti koju je imala", započela je razgovor naša sagovornica. 

Malo pre nego što je postala starateljka majci, Beograđanka S. M. (29) je saznala za dugovanja koja je odmah i počela da izmiruje. 

"Otplatila sam oko 10 rata, a onda je majka preminula. Odmah sam obavestila banku i računala na to da me neće kontaktirati zbog njenih dugovanja. Međutim, ubrzo sam dobila obaveštenje iz banke da treba da se plati sledeća rata. Opet sam ih pozvala i podsetila da je majka preminula napominjajući da iza sebe nije ostavila nikakvu imovinu", kazala je. 

Prema rečima naše sagovornice, iz banke su nastavili da vrše pritisak na nju da izmiri dugovanja. 

"Moram da istaknem da su taj pritisak na mene vršili nepunih mesec dana nakon smrti majke. Zaista ne znam šta da radim i nije mi jasno zašto bih ja plaćala dugovanja kad ništa nisam ni nasledila", zaključila je razgovor za MONDO Beograđanka S. M. (29). 

Advokat Ozren Slović je objasnio za naš portal da je važećim Zakonom o nasleđivanju članom 222 propisano da naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine vrednosti nasleđene imovine.

"Sledstveno tome, ako naslednik nije ništa nasledio, onda ne može ni odgovarati za dugove ostavioca, a banka ili drugi poverilac ne može prinudno naplatiti dugovanje od naslednika. Međutim, naslednik uvek može dobrovoljno uplatiti i u tom slučaju gubi pravo na povraćaj uplaćenog iznosa", objasnio nam je sagovornik. 

S druge strane, objašnjava naš sagovornik, ukoliko je nasleđena imovina manje vrednosti od visine dugovanja, u obavezi je da vrati dugovanje samo onoliko koliko je nasledio.

"Na primer, ako je nasledio imovinu u vrednosti od 1.000 evra, a dugovanje iza ostavioca koji je preminuo iznosi 5.000 evra, on je obavezan da vrati dugovanje samo onoliko koliko je nasledio, u konkretnom primeru 1.000 evra", zaključio je razgovor za MONDO advokat Ozren Slović.

I predsednik Efektive Dejan Gavrilović je objasnio za naš portal da prema Obligacionom zakonu ne mogu da se naslede dugovanja ukoliko lice koje je preminulo nema imovinu.

"To banke vrlo dobro znaju ali često se dešava da vrše pritisak na naslednike, odnosno na članove porodice osobe koja je preminula. Dešava se da ih pozovu u banku da bi im objasnili da treba da plate dugovanja jer su članovi porodice. Neretko se desi da vrše pritisak da potpišu papir u kom se navodi da pristaju da plate dugovanja iako to ne treba da urade. Ponavljam, u situaciji kad osoba premine a ne ostavi imovinu, naslednici nemaju obavezu da isplate bilo koja dugovanja", kazao je Gavrilović. 

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:31
RANIJOM OTPLATOM KREDITA SE ŠTEDI NOVAC?Ekonomista: Idealno je da to uradite u prvim godinama, OBAVEZNO DOBRO PROČITATI UGOVOR
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Možda će vas zanimati

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravnik

Naslednici su lica koja su nasledila neku imovinu. Ako nema imovine, tada niko nije naslednik.

boban

znaci vi ste upravo ovde pbjasnili da banke u nekim slicajevima svesno krse zakon i bave se ucenjivanjem i zastrasivanjem..kratko i jasno divlji zapad...cemu sluzi NBS,cemu sluzi Tuzilastvo...ne moze banka da gura papir da potpisete nesto sto nije po zakonu

Posmatrač

Da li to znači da ako kupim stan na kredit i posle nekog vremena ga prodam sinu, podignem pare sa računa i poklonim u kešu sinu, on posle moje smrti, ne mora da vraća kredit ??

special image