• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI MASOVNO KUPUJU NEKRETNINE U HRVATSKOJ: Biraju elitne destinacije, novac je najmanji problem

Autor Ivana Vlajković

Srbi masovno kupuju nekretnine u Hrvatskoj.

 Srbi masovno kupuju nekretnine u Hrvatskoj Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije su već tradicionalno najbolji kupci, odnosno redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i stanova, pa su prošle godine kupili njih 3.403.

Međutim, kako se saznaje od vlasnika agencija za nekretnine, ako se posmatra kupovina građana iz regiona, ove godine je nešto veće interesovanje za kupovinu nekretnina na Primorju zabeleženo kod građana Srbije, Istre i Kvarnera.

"Zanimljivo je da nam u poslednje vreme sve više upita i kupaca stiže iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji više vole da kupuju skuplje nekretnine na elitnim destinacijama. Po pravilu su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri, s naglaskom na zapadnu obalu", rekao je Branko Papeš, direktor agencije za nekretnine Dogma.

Teško je reći sa čime je sada povezano ovo veće interesovanje. Opatija je, recimo, nekada bila miljenik bogatih Rusa za kupovinu vikendica... Prema podacima, građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će u ovom kontekstu biti zanimljivo videti ukupne podatke za ovu godinu.

"Nismo primetili veće interesovanje građana Srbije za nekretnine u Dalmaciji, rekao bih da je interesovanje isto kao i do sada i uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske", kaže Jasminka Biliškov, direktorka agencije za nekretnine Biliškov.

Nadalje, interesovanje hrvatske dijaspore kao tržišne niše u sektoru trgovine nekretninama na primorju i dijaspore iz regiona eksplodiralo je nakon korone. Pitanja su se tada bukvalno desetostruko povećala u roku od nekoliko meseci.

"U 2022. godini 36 odsto svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj obavili su strani državljani, a po mom mišljenju najmanje 50 procenata kupaca pripada dijaspori iz regiona", kaže Papeš, piše Jutarnji.hr.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno zanimljivi zbog relativne blizine i odlične prometne povezanosti sa mestima u kojima žive. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, uđu u auto i za četiri, pet sati su tu na ručku i uživanju u moru. Generalno, ove godine je zabeležen pad interesovanja kupaca iz inostranstva zainteresovanih za primorje, od čega 10 odsto i više, u zavisnosti o kojoj oblasti je reč. U agencijama za nekretnine kažu da su cene zastale, rasta uglavnom nema ili je minimalan. Neki smatraju da se sada tržište zapravo stabilizovalo i da je situacija posle pandemije bila izuzetak.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:58
"OVO JE RAZLOG ZBOG ČEGA JE SADA STAGNACIJA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA!" Stručnjak za Kurir TV: Doći će bar do korigovanja cena!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Fala lepo, kupili smo još 83. i napravili kućicu, ispostavilo se, za njihovog ZNG-ovca kojeg nisi mogao izbaciti. Moj ćale plaćao račune i porez, on se baškario. Na kraju, njega je isterao meštanin kojem smo "ustupili" kuću za trećinu vrednosti. Izgleda da hoće to da ponove sa novom turom naivaca. Narode, čuvaj se!

Istorija

Jedanput su ostali bez imovine,ako hoće i drugi put,slobodno.

Bane

Briga Hrvate da li će im prodati skupo ili jeftino i onako će im uzeti to opet.

special image