• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE KAFA U SRBIJI STVARNO POSKUPETI? Pretpostavlja se da ćemo 100g plaćati 300rsd, Momirović: Postoji kriza

Autor Jana Desovski

Momirović je govorio i o poskupljenju kafe u Srbiji.

 Momirović o poskupljenju kafe u Srbiji Izvor: Shutterstock.com/robert coolen

Japanske kompanije poslednjih godina investirale u Srbiju oko 500 miliona evra. Ministar Tomislav Momirović rekao je za RTS da očekuje potpisivanje sporazuma o zaštiti investicija u narednih godinu i po dana. Intenzivno se pregovara sa Egiptom o slobodnoj trgovini, napominje Momirović. Živimo u specifičnim vremenima, cena nafte skače, ne smemo da isključimo nijedan scenario, odgovorio je Momirović na pitanje da li će kafa poskupeti za 50 odsto, kako pišu mediji. 

Posle četiri decenije, državno-privredna delegacija Srbije posetila je Japan. Japanske kompanije u ovom trenutku zapošljavaju 4.000 ljudi u Srbiji. Hoće li biti novih investicija iz ove države, šta će se iz Srbije izvoziti u Japan, na kom nivou su cene u prodavnicama u Srbiji, hoće li poskupeti kafa, kako prenose mediji, neka su od pitanja za ministra Momirovića u Dnevniku RTS-a. 

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potvrdio je da će biti novih investicija iz Japana.

"Primila su nas u Japanu tri ministra, što je prema mom mišljenju, od velikog značaja. Srbija je relativno mala država sa 6,5 miliona stanovnika a Japan je četvrta najjača ekonomija na svetu. I tri ministra da prepoznaju Srbiju, da odvoje vreme, da se vide sa nama, da razgovaramo o zaista širokom spektru stvari, o vrlo konkretnim stvarima", napravili smo neki plan za naredne mesece i godine“, kaže Momirović.

Jačanje institucionalnog okvira saradnje

Govoreći o konkretnim primerima saradnje, Momirović napominje da, pre svega, mora da se ojača institucionalni okvir saradnje.

"Vrlo brzo krećemo u pregovaranje, onda i potpisivanje sporazoma o zaštiti investicija u naredne dve godine. Želimo još više da se afirmišemo, da još više budemo prepoznati na tom tržištu, da privučemo još više investicija. To je fantastična zemlja, mnogo kompanija, neke su došle u prethodnim godinama", najavio je Momirović.

Trgovinska razmena sa Japanom da bude milijardu evra

Ministar Momirović kaže da je srpska delegacija imala sastanke s najvećim kompanijama u Japanu.

"Sa Micubišijem, zatim Takedom s kojim radimo Bio4 kampus. Otprilike, japanske kompanije investiraju oko 100 miliona evra godišnje. Naša trgovinska razmena je oko 330 miliona evra. Mi moramo da napravimo takav plan, da u narednih nekoliko godina trgovinsku razmenu podignemo na milijardu evra. Da investicije sa ovih 500 miliona podignemo na dve milijarde. Da nema 4.000 zaposlenih u japanskim kompanijama, nego da ima 20.000", kaže ministar.

Najvljuje da u oktobru dolazi velika poslovna delegacija iz Japana, predvođena njihovom poslovnom zajednicom, odnosno organizacijom Džetro.

"Očekujemo da ćemo u narednih godinu i po dana imati nove posete na najvišem nivou. Očekujemo da potpišemo, mada je praksa da to traje i pet godina, taj sporazum o zaštiti investicija u narednih godinu i po dana i da imamo rezultate“, naveo je Momirović.

Zašto je Srbija zanimljiva

Momirović kaže da je Srbija nosilac ekonomskog razvoja u regionu, faktor stabilnosti, mira i prosperiteta. "Nema ničega u jugoistočnoj Evropi danas bez Srbije. I ovakva politika se nije vodila nikada. Sigurno ne prethodnih 50-60 godina“, ističe Momirović.

O Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Prvog jula stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Ministar kaže da je to neverovatna šansa za našu zemlju.

"To je jedinstvena šansa. To je ekskluzivna šansa za naše kompanije, jer će tu priliku imati samo kompanije iz Srbije. I japanske kompanije su zainteresovane za to. I nemačke kompanije su zainteresovane“, podvukao je Momirović.

Smatra da je Srbija spremna za to. "Mislim da ćemo imati prve pozitivne efekte sledeće godine. Ono što je važno, da naše kompanije nastave da investiraju u to tržište. Da naš izvoz sa milijardu i dvesta miliona evra skoči na preko dve milijarde u narednih tri-četiri godine. To je ključno", dodaje Momirović.

Šta prvo ide put Kine

Momirović nabraja da put Kine prvo idu sirovine, odnosno rude, poljoprivredni proizvodi, sušeno voće, u čemu je Srbija najprepoznatljivija, pre svega u Aziji, a između ostalog i u Japanu.

Tu je potencijal zaista veliki, tu je prehrambena industrija, tu je naravno i mašinska industrija, farmaceutska industrija. Svi ti proizvodi će se bez carina izvoziti na kinesko tržište. Ja mislim da je to ekskluzivna stvar za naše kompanije u Evropi, kaže Momirović.

Pregovori sa Egiptom o sporazumu o slobodnoj trgovini

Ministar Momirović je rekao da se intenzivno pregovara sa Egiptom oko sporazuma o slobodnoj trgovini. "Očekujemo da u narednih mesec dana zatvorimo sva ta osetljiva pitanja. On (sporazum) će biti jako afirmativan, jako stimulativan, pre svega za našu poljoprivredu. Potrebna nam je politička podrška. Egipat je zemlja od preko 100 miliona stanovnika", kaže Momirović.

"Sve ovo radimo da bismo dostigli naš željeni cilj - da 2027. prosečna plata bude 1.400 evra, da prosečna penzija bude 650 evra, jer to dugujemo našim građanima. Ekonomija je najvažnija stvar", kaže Momirović.

O poskupljenju kafe

Mediji su juče preneli da od 1. jula poskupljuje kafa za 50 odsto u maloprodajnim objektima.

"Nema nikakve sumnje da postoji kriza kada pričamo o logistici, kada pričamo o Vijetnamu, Indoneziji, gde se proizvodi kafa. S druge strane, u Brazilu i Južnoj Americi imaju drugačije izazove. Deluje da će tako biti. Ali mi živimo u specifičnim vremenima. Mi ne živimo u redovnim vremenima. Mi živimo u neposrednom ratnom okruženju“, ističe Momirović.

Dodaje da cena nafte ponovo skače, a da je cena struja za sada stabilna, iako je i to izazov dugoročno gledano, jer postrojenja za proizvodnju u Ukrajini su praktično devastirana. "Mi ne smemo da isključimo nijedan scenario. Mi ozbiljno vodimo politiku ove države, ozbiljno pratimo sve stvari i videćemo. Cena kafe je danas između 150 dinara i 190 za 100 grama. Pratićemo situaciju“, kaže Momirović.

Odgovarajući na pitanje da li bi cena mogla da dostigne 300 dinara za 100 grama, Momirović kaže da u ovom trenutku ne znamo šta bi moglo biti.

Pomno pratimo kolebanja

Prema njegovim rečima, nema sumnje da postoje kolebanja na globalnom tržištu.

"Država će pomno pratiti da li će te izazove koji su na globalnom tržištu, iskoristiti maloprodajni lanci da zajednički podignu cene. To naravno nećemo dozvoliti. To ćemo u startu sprečiti. Objektivne okolnosti ne možemo da ignorišemo. Ovo je tržišna ekonomija. Mi se ne vraćamo u prošlost. Naprotiv, idemo ka većim platama, ka većim penzijama. Vodićemo računa kao što smo vodili i u prethodnim godinama", zaključio je Momirović.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:07
Cene oslića i gambora u marketu
Izvor: TikTok
Izvor: TikTok

 (RTS/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Kako ovde kafa toliko da poslupi, ja u Italiji pola kilograma Lavazze za espreso aparat platio 6,5 evra i to regularna cena nije bila na akciji, ovde kod nas toliko košta 250 grama te iste kafe. I kakvo je onda ovo objašnjenje jednog ministra??? Pa da li smo mi ludi i ovo prohvatano ili ja ne vidim drugo rešenje nego da se podignemo na noge i ove velike koji diktiraju cene ne skinemo sa ovoga jahanja naroda. Ja ne znam šta je sa svima nama...

Brundo

Slava Ukrajini!

PeQ

Gde ima bre vrh kvalitet kafa 100g za 300 rsd. Vrh kafa 100% ne moze da kosta ispodmin 2000rsd 100g.

special image