• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ZNAČI NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NBS: Profesor sa Ekonomskog objasnio na koga utiče i da li će krediti biti manji

Autor Ivana Vlajković

Ekonomista je za MONDO objasnio šta za građane znači smanjenje referentne kamatne stope.

 Ljubodrag Savic Izvor: TV Prva/screenshot

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u četvrtak, 13. juna, da je smanjila referentnu kamatnu stopu na nivo od 6,25 odsto, a profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić objasnio je za MONDO šta to znači za građane koji su uzeli kredite, kao i za one koji nisu zaduženi. 

"Smanjivanje referentne kamatne stope znači za one ljude koji su uzeli kredite sa promenljivom kamatnom stopom gde se kamatna stopa formira prema prosečnoj vrednosti euribora na tri, šest, devet ili 12 meseci plus kamatna marža. Kamatna marža verovatno ostaje ista", započeo je razgovor za naš sagovornik. 

Prema njegovim rečlima, pošto se referentna kamatna stopa smanjila za 25 baznih poena, odnosno 0,25 odsto, za toliko treba očekivati smanjivanje ukupnog kamatnog opterećenja na mesečnom nivou građana.

"To nije bog zna kakvo smanjenje ali ima tendenciju smanjivanja i treba očekivati, po svemu sudeći, za nekoliko meseci dalje smanjivanje kamatnih stopa, odnosno euribora što bi olakšalo građanima vraćanje kredita. To se odnosi samo na one koji su uzeli kredite u evrima i kredite sa promenljivom kamatnom stopom. Ko je uzeo fiksnu kamatnu stopu, to za njih apsolutno ne znači ništa", objasnio je profesor na Ekonomskom fakultetu za MONDO.

Istakao je da smanjenje referentne kamatne stope utiče i na građane koji nisu uzeli kredit jer ono šalje poruku da kriza u kojoj se nalazimo od epidemije kovida počinje da jenjava.

"Smanjivanje vrednosti novca, odnosno kamatnih stopa u suštini psihološki bolje deluje na građane. Ljudi mogu da razumeju da je prošlo ono najcrnje vreme i da predstoji neko vreme, ako se ovako nastavi, u kom će cena novca padati dole. To je važno i za građane, privrede i državu", kazao je. 

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić istakao je da se današnje smanjenje referentne kamatne stope ne odnosi na one građane kojima je Narodna banka Srbije ograničila kamatne stope u septembru prošle godine.

"Moram da ponovim da se današnje smanjenje odnosi na sve druge koji su uzeli kredite u evrima i kredite sa promenljivom kamatnom stopom. Ističem da je ova referentna kamatna stopa i dalje višestruka veća nego pre epidemije koranavirusa ali jeste važno da stvari počnu da idu u drugom pravcu", zaključio je razgovor za MONDO naš sagovornik.

Podsetimo, Narodna banka Srbije je na vanrednoj sednici Izvršnog odbora, koja je održana u 11. septembra 2023. godine,  donela Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, kojom je ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra. Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od 15 meseci, a počevši od oktobarske rate u 2023. godini. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke.

Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08% (prosečna ponderisana kamatna stopa na stanje stambenih kredita odobrenih u Republici Srbiji koju je objavila Narodna banka Srbije sa stanjem na dan 31. jula 2022. godine uvećanu za 30%). Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10% do više od 25%. Na primeru kredita od 100.000 evra, rata izađe manja za čak 162 evra!

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:31
RANIJOM OTPLATOM KREDITA SE ŠTEDI NOVAC?Ekonomista: Idealno je da to uradite u prvim godinama, OBAVEZNO DOBRO PROČITATI UGOVOR
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NN

Meni je rata sa 14.300 otišla na 16.000 i sad će verovatno da ostane tako, nema šanse da će je spustiti!

special image