• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Bajdenova izborna trka direktno utiče na vaš lični standard

Izvor Promo

Istorijski gledano, svaki put kada američki predsednik namerava da se ponovo kandiduje, mora održavati stabilne cene nafte.

 Kako Bajdenova izborna trka direktno utiče na vaš lični standard Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Pogledajmo kako američki izbori mogu uticati na nas u Srbiji.

Pregled cena nafte tokom poslednje izborne godine u SAD pod Donaldom Trampom

Godina koja je prethodila predsedničkim izborima 2020. u Sjedinjenim Državama bila je burna, ne samo politički, već i ekonomski. Donald Tramp je u svojoj kandidaturi za reizbor suočio se sa neviđenom globalnom pandemijom koja je izazvala šokove na tržištu nafte. Kako su se širom sveta uvodile mere zatvaranja, potražnja za naftom je naglo opala, što je dovelo do istorijskog pada cena. U aprilu 2020. godine, cene nafte su čak postale negativne po prvi put u istoriji.

Međutim, Trampova administracija je uložila velike napore da stabilizuje tržište nafte. Ovo je uključivalo diplomatske manevre za smanjenje proizvodnje i ekonomske stimulativne pakete za ponovno pokretanje potražnje. Uprkos tim naporima, cene nafte su ostale nestabilne. Istorijski gledano, ako cene nafte značajno porastu tokom izborne godine, to obično ide na štetu aktuelnog predsednika. Viši troškovi energije mogu dovesti do nezadovoljstva javnosti, što utiče na izborno ponašanje.

Kako možete i dalje imati koristi od takve situacije?

Napetosti na Bliskom istoku i njihov uticaj na cene nafte

Navodi se da se Izrael priprema za širenje rata i odbranu libanskog fronta. Nedavni izveštaji ukazuju na mobilizaciju još 50.000 rezervista za severni front. Predsednik Bajden je izdao nekoliko upozorenja da bi ovo moglo povećati direktno učešće Irana, što bi moglo ozbiljno uticati na globalno tržište nafte. Strateški Hormuzski moreuz, ključna arterija za globalno snabdevanje naftom, mogao bi biti ugrožen. Pored toga, povećana aktivnost Huta u Jemenu mogla bi paralisati pomorski transport u regionu, dodatno povećavajući cene nafte.

Geopolitičke napetosti na Bliskom istoku oduvek su bile ključni faktor u određivanju globalnih cena nafte. Potencijal za eskalaciju sukoba u ovom regionu predstavlja značajan rizik za naftne rute snabdevanja. Takvi poremećaji mogu dovesti do naglih povećanja cena nafte, što utiče na ekonomije širom sveta, uključujući Srbiju. Više cene nafte prevode se u povećane troškove transporta i robe, što na kraju utiče na standard potrošača.

Gledajući situaciju koja se odvija, šta treba da uradite i kako možete zaštititi svoj portfelj?

Direktan uticaj povećanih cena goriva na Srbiju

Za nas u Srbiji, povećane cene goriva imaju direktan i primetan uticaj na svakodnevni život. Viši troškovi goriva znače veće troškove transporta, što može dovesti do povećanja cena robe i usluga u celini. Sve, od namirnica do komunalnih usluga, može poskupeti, opterećujući kućne budžete.

Za predsednika Bajdena, kontrolisanje cena nafte je ključno za održavanje ekonomske stabilnosti i javnog odobravanja. Kako se američki birači pripremaju za glasanje, bilo kakav značajan porast cena goriva mogao bi dovesti do nezadovoljstva među biračima, posebno onima koji su najviše pogođeni povećanim troškovima života. Osiguranje stabilnih ili nižih cena nafte može pomoći u ublažavanju inflatornih pritisaka, podršci poverenja potrošača i jačanju predsednikovih šansi za reizbor.

Želite li da saznate više o tome kako da se snađete u tržišnoj nestabilnosti i zaštitite svoje investicije? Preuzmite svoju online knjigu o trgovanju sada!

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maligan

Kriva vlast za ovakvo stanje u Srbiji a ne Dzo i Tramp

Maxim

Najveci problem ovolikih cena je vlast u Srbiji koja enormno dize akcize jer to je jedini prihod drzave porer ssobracajnih kazni,posto ekonomija ne postoji.

Vera ristic

Hahahahahaha znaci nisu akcize problem vec Bajden.

special image