• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NE MORAM SVAKI DAN DA TRAŽIM DŽEPARAC OD MAME I TATE.“, "KUPOVINU NAMIRNICA ZA RUČAK OBAVLJAM SAM I TO SVOJOM KARTICOM“

Izvor Promo

Ovo su utisci tinejdžera koji već godinu dana imaju svoju platnu karticu.

 "NE MORAM SVAKI DAN DA TRAŽIM DŽEPARAC OD MAME I TATE.“, "KUPOVINU NAMIRNICA ZA RUČAK OBAVLJAM SAM  Izvor: Promo

Ekskurzija, užina, sladoled sa društvom dnevne su potrebe dečaka i devojčica koje podrazumevaju upravljanje novcem. Iako neki vrlo brzo pokažu sklonosti i interesovanje da rukovode finansijama i kandiduju se za uloge odeljenskih blagajnika, gotovo svi mališani, i mnogo pre nego što uđu u pubertet, već sa prvim danom škole dobijaju finansijske obaveze. Jednostavne, ali ipak obaveze koje zahtevaju da o novcu imaju osnovna znanja. I dok je do skoro bilo nemoguće zamisliti kako tinejdžeri od 11 do 18 godina odgovorno barataju platnim karticama, pa čak i znaju čemu one uopšte služe i kako se koriste, prethodnih godinu dana uverili smo se u suprotno.

„Super mi je što ne moram svaki dan da tražim novac od mame i tate kad kod sebe imam svoju karticu“, kaže devojčica Dunja koja više od šest meseci koristi OTP Junior Mastercard karticu za mlade. „Kada sam na ekskurziji, u školi ili sa drugarima znam, i da kada nemam džeparac, imam novac na svojoj OTP Junior kartici“, dodaje ona.
Roditelji su podjednako oduševljeni mogućnošću da njihovi tinejdžeri budu finansijski samostalniji, dok oni istovremeno imaju potpuno transparentan uvid i kontrolu u način trošenja svoje dece. „Ne brinem više da li će zaboraviti pare za užinu ili izgubiti novčanik na rekreativnoj i odbojkaškom kampu. Čak i kad zaboravi karticu kod kuće, Dunja može da plaća telefonom, a svi roditelji tinejdžera znaju da jedino što sigurno neće izgubiti njihov tinejdžer je – mobilni telefon“, kaže kroz smeh mama Jelena.

Dunja i njena mama su više od šest meseci korisnice prve platne kartice za mlade od 11 do 18 godina – OTP Junior kartice. Iz OTP banke za ovu karticu kažu da je „Namenjena deci, izmišljena za roditelje“, jer osim što je jedinstvena debitna kartica za mlade, to je ujedno i kartica koja olakšava život i roditeljima, jer je povezana sa njihovom m-bank aplikacijom gde u svakom trenutku mogu imati uvid gde je i na šta je njihovo dete potrošilo novac, ali i menjati dnevne limite na svim kanalima. Pored online plaćanja, svi „Juniori“ mogu podizati i novac sa bankomata, ali i plaćati preko mobilnog telefona.

Pored Dunje, OTP Junior karticu već nekoliko meseci koristi i Maksim, koji obožava da posle škole ide u nabavku, a od kada je dobio svoju Junior karticu ide sam. „Ranije sam posle škole uvek išao u kupovinu sa mamom, ali sada idem sam. Odnosno sa svojom Junior karticom. Nikad ništa nisam zaboravio da kupim, a i sva plaćanja obavljam samostalno“, kaže Maksim. Mama sa druge strane ima više vremena za odmor, ali i poverenje u svog tinejdžera. „Nakon svakog plaćanja, dobijam notifikaciju o potrošnji kroz svoju m-bank aplikaciju. Definitivno su nam na ovaj način ne samo olakšani brojni dnevni zadaci, već vidim kako moj Maksim gradi jedan odgovoran odnos ka trošenju novca i kako bolje razume osnovne finansijske operacije. A sve je digitalno, što je njegovoj generaciji izuzetni blisko“, ističe mama.

Izvor: Promo

U OTP banci ponosni su na svojih više od 5.000 Juniora kojima su do sada roditelji otvorili OTP Junior karticu. „Treba imati poverenja u mlade, kada im date konkretan proizvod u ruke oni pokazuju izuzetnu zrelost, novac im nije više apstraktan i tuđ, i vrlo pametno znaju da raspolažu sa njim. Ovo je zajednički finansijski projekat njih i njihovih roditelja - u praksi gledamo kako svi zaista raspodeljuju porodični budžet. Sa druge strane, greške su gotovo nemoguće, jer roditelji u svakom trenutku i u potpunosti imaju uvid u tokove novca i mogu upravljati sa dnevnim limitima kroz svoje aplikacije.“

Limiti dnevne potrošnje se resetuju na početne vrednosti sledećeg dana u ponoć, dok prikaz stanja na računu je vidljiv samo u aplikaciji roditelja. Procedura za izdavanje Junior kartice jedna je od najjednostavnijih, i jedino što je potrebno je izvod iz matične knjige rođenih deteta, a pored toga jedan roditelj može da otvori više kartica za svoju decu – jednu po detetu, ili čak četiri pojedinačne.

VODIČ ZA PRVU PLATNU KARTICU ZA TINEJDŽERE

Zajedno sa karticom, za sve korisnike OTP Junior kartice pripremljen je i vodič za decu o debitnim karticama.

U njemu se mogu naći osnovne informacije o tome šta znače tekst i simboli na samoj kartici, kako se koristi OTP Junior kartica na POS aparatima, a kako putem mobilnog novčanika, ali i šta je to PIN i kako rukovati bankomatom.

Tu su i korisni saveti o sigurnom načinu plaćanja karticom na internetu, objašnjenje o razlikama između PIN-a i CVC/CVV Card Verification Cod-a, kao i kako postupiti u slučaju gubitka kartice.
Detaljan priručnik može se preuzeti ovde.

„Finansijska samostalnost nije nužno rezervisana za odraslo doba i punoletstvo. Onog dana kada detetu date prvi novac u ruke, vi mu dajte neki vid finansijske autonomije i odgovornosti. Zato smo mi rešili da ceo taj proces finansijskog sazrevanja olakšamo i roditeljima i deci, ali i da podignemo na jedan viši nivo koji ćemo staviti u kontekst finansijske pismenosti – osim što je podržavamo i afirmišemo kroz brojne programe koje sprovodimo, osećali smo obavezu da to uradimo i kroz konkretan proizvod. Radimo na razvoju Junior aplikacije, a na osnovu prvog izazova koji smo nedavno uspešno završili i odabrali tri pobednička rešenja – možemo sa sigurnošću da vam kažemo da će aplikacija biti potpuno jedinstvena platforma koja će u jednom rešenju objediniti realne i svakodnevne finansijske potrebe tinejdžera, ali im i otvoriti prostor za učenje koji je mnogo širi od dnevnih plaćanja“, zaključuju iz OTP banke.

Više na OTP Junior Mastercard debitna kartica

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image