Dok cene kafe na globalu rastu, dotičemo se pitanja: kakav je, zapravo, kvalitet kafe koju pijemo? Da bismo razumeli zašto je šoljica našeg omiljenog napitka sve skuplja, neophodno je da zagrebemo ispod površine i razumemo kako se geopolitkičke i klimatske promene odražavaju na kvalitet napitka u kome svakodnevno uživamo.
Svaka šoljica kafe trebalo bi da sa sobom donosi bogatstvo arome i kompleksnost ukusa, što se postiže pažljivim odabirom zrna, obradom i pravilnim prženjem. Procesi poput sunčanog sušenja, fermentacije i sortiranja predstavljaju važan proces u finalnom proizvodu koji stiže do naših šoljica.
Kvalitet kafe, takođe, zavisi i od geografskog porekla. Berba zrna iz različitih regiona donosi različite note i karakteristike. Tako je kafa arabika poznata po svojoj kompleksnosti i blagoj kiselosti, dok robusta nudi jači ukus. Poznavanje porekla kafe omogućava nam da bolje razumemo šta se krije iza svakog ukusa koji osetimo dok pijemo ovaj napitak.
Već duži vremenski period svet se susreće sa izazovom očuvanja stabilnosti snabdevanja. Jedan od najvećih razloga su klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi, poput dugotrajnih suša u Vijetnamu ili obilnih kiša u Brazilu, koje utiču na količinu prinosa. Sa druge strane, tu su i logistički problemi sa transportom zbog napada Huta u Crvenom moru, ali i berzanske spekulacije. Kao rezultat, proizvođači se poslednjih godina suočavaju sa izazovom konstantnog rasta cena zrna ovog proizvoda.
U trci za održavanjem konkurentnosti, pojedini proizvođači koriste zamene poput žitarica, nauta, industrijskog graška ili derivata kukuruza. Novi propisi o deklarisanju iz 2022. godine u našoj zemlji zahtevaju jasno označavanje proizvoda koji sadrže ove zamene, omogućavajući potrošačima da tačno znaju u kojoj meri su prisutni i da li proizvod može biti označen kao prava kafa.
Međutim, većina domaćih proizvođača u Srbiji ističe svoju posvećenost održavanju visokih standarda kvaliteta, uprkos globalnim promenama i rastućim troškovima. Za ove proizvođače, kvalitet kafe je imperativ koji pomaže u zadovoljenju zahteva potrošača i održavanju konkurentnosti. Fokusirani na 100% čistu kafu bez surogata, oni se suočavaju sa izazovom povećanja cena, kako bi očuvali svoj visoki standard.
Prema mišljenju stručnjaka, stabilizacija cena kafe na globalnom tržištu nije na vidiku, što će rezultirati daljim prilagođavanjem cena na domaćem tržištu. Ono što je izvesno jeste da stabilnost domaćeg tržišta direktno zavisi od svetskih tokova, ali i da će se proizvođači koji insistiraju na beskompromisnom kvalitetu i koji nude iskuljučivo čistu kafu, bez surogata, još dugo prilagođavati globalnim izazovima kako bi ostali održivi i zaštitili integritet svojih proizvoda.
Bolan poraz Crvene zvezde u Milanu: Radonjićeva bomba nedovoljna, prolaz u Ligi šampiona nemoguća misija!
"Ovo je sramota za Ligu šampiona, nas ovde ne žele": Vladan Milojević prekinuo ćutanje u Milanu i žestoko udario
"Navijači nas već vide na fajnal-foru": Marinković zna da su igrači gladni, ali je oprezan
Italijani, pa ipak Zvezda dolazi - zar samo toliko pažnje? U fokusu im Vlahović i Zlatanova svađa...
Mondo ukrštenica za 11. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!