Slušaj vest

Osim trubača i njihovih nadmetanja, paprene cene na Saboru trubača u Guči nešto su što se najčešće spominje. Ipak, ove godine uz dogovor sa ugostiteljima organizatori kažu da neće biti neosnovanog "divljanja", a da je Guča i te kako pristupačna za svačiji džep pokazuje primer Pavlovića iz sela Kotraža, koji se već tradicionalno bave seoskom turizmom, a njihovo imanje je pravi mali raj.

Domaćin Miloš Pavlović kaže da su kapaciteti za predstojeći Sabor trubača u njihovim konacima već popunjeni, jer kako kaže, kod njih stižu neki stari gosti, već tradicionalno godinama, ali ima i novih koji su ovog leta tu po prvi put.

"Već su nam stigli gosti iz Nemačke, sutra stužu i tri porodice iz Hrvatske. Gosti ma odakle da dođu nisu zahtevni, vole ovde da dođu i da se odmore. Kod nas cena smeštajnih kapaciteta je 15 evra po osobi, plus doručak, ručak i večera, jedan obrok je 350 dinara. Inače, ovo naše savremeno seosko domaćinstvo nudi sve što je neophodno gostu i sve neophodno im je na raspolaganju", rekao je za RINU Miloš.

Ono što je vredno pomena jeste da Pavlovići pripremaju sve domaće kada je u pitanju hrana, a sve što vešte ruke domaćice Danice naprave, to gosti velikom brzinom pojedu.

"Svi vole našu domaću kuhinju, vole našu gibanicu, uštipke, sir, kajmak, proju, naravno vole svinjsko I jagnjeće pečenje, međutim trubači, oni kojima treba snage da sviraju, oni vole nešto jaču hranu, masniju. Trubači su malo zahtevniji, oni vole masnije, roštilj, svadbarski kupus", kroz osmeh kaže Danica Pavlović ispred Pavlovića konaka u Kotraži.

Iz Turističke organizacije u Guči kažu da ove godine očekuju veliku posećenost, jer su najavljene posete iz Srbije, Grčke ali i drugih zemalja Evrope i iz regiona. Posetioci, kako su najavili, stižu u autobusima.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija GUČA 2021: Iskusni trubači svoje talente preneli na nove generacije koje žele da nastave njihovim putem!

 (RINA/MONDO/J.D.)