• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neto devizne rezerve NBS 5,1 milijardi evra

Rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva koje je dao MMF, dovoljne su da se pokriju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u decembru za 340,5 miliona evra i poslednjeg dana 2010. godine su dostigle nivo od 10 milijardi evra, dok je dinar u decembru nominalno ojačao prema evru za 1,6 odsto, saopštila je danas centralna banka.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na isti dan iznosile su 5,1 milijardi evra.

Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 416 odsto i istovremeno pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana decembra iznosile oko 1,88 milijardi evra, ukupne devizne rezerve zemlje su iznosile 11,88 milijardi evra.

Tokom decembra ostvareni su prilivi po osnovu korišćenja kredita od 268,5 miliona evra, povlačenja tranše kredita od MMF-a od 54,5 miliona evra, donacije EU od 50 miliona evra i neto kupovine deviza od banaka na međubankarskom deviznom tržištu, od 36,5 miliona evra, radi ublažavanja prevelikih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru.

Iz deviznih rezervi NBS tokom decembra isplaćeno je 44,1 milion evra po osnovu obaveza prema inokreditorima, dok su banke po osnovu obavezne devizne rezerve neto povukle 22,7 miliona evra.

Decembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu bio je rekordan u 2010. godini i iznosio je 2,4 milijarde evra, što je za 1,7 milijardi evra više nego u prethodnom mesecu. U 2010, inače, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 10,8 milijardi evra.

Tokom decembra NBS je, u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, kako prodajom u ukupnom iznosu od 190 miliona evra, tako i kupovinom deviza u iznosu od 226,5 miliona evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image