Slušaj vest

Inovacije i razvoj novih tehnologija često dovode do pojave novih profesija ili povećanja potražnje za postojećim. Na primer, trenutni razvoj sektora veštačke inteligencije, mašinskog učenja i automatizacije brojnih procesa stvorio je potražnju za stručnjacima u ovim oblastima.

Na osnovu sadašnjeg preseka svih gore navedenih i drugih faktora sačinjena je lista od 10 zanimanja koja bi mogla postati najtraženija u narednoj godini.

1. Specijalisti za veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML): zz sve veći razvoj AI i ML tehnologija, stručnjaci koji mogu da razvijaju, implementiraju, upravljaju i održavaju ove sisteme biće veoma traženi.

2. Analitičari podataka i naučnici podataka: kako kompanije sve više koriste podatke za donošenje odluka, potražnja za stručnjacima koji mogu analizirati velike skupove podataka će nastaviti da raste.

3. Programeri softvera i aplikacija: razvoj softvera ostaje ključna oblast, sa posebnim naglaskom na razvoj mobilnih aplikacija, cloud tehnologija i softverskih rešenja za specifične industrije.

4. Stručnjaci za sajber bezbednost: kako pretnje na internetu postaju sve sofisticiranije, potreba za stručnjacima koji mogu da zaštite podatke i sisteme će se povećati.

5. Specijalisti za obnovljivu energiju: sa globalnim fokusom na održivost, stručnjaci za solarnu, vetar i druge oblike obnovljive energije biće veoma traženi.

6. Stručnjaci za zdravstvenu tehnologiju: razvoj novih medicinskih tehnologija, telemedicine i personalizovane medicine stvara potrebu za stručnjacima u ovoj oblasti.

7. Stručnjaci za klimatske promene i održivost: s obzirom na rastuću zabrinutost zbog klimatskih promena, poslovi koji se odnose na upravljanje resursima, smanjenje emisija i održivi razvoj biće sve važniji.

8. Inženjeri robotike: kako automatizacija napreduje, inženjeri koji mogu da dizajniraju, razvijaju i održavaju robotske sisteme biće veoma traženi.

9. HR profesionalci sa fokusom na digitalnu transformaciju: sa promenama u načinu rada, uključujući rad na daljinu i fleksibilne modele rada, HR profesionalci koji mogu da se nose sa ovim novim izazovima takođe će biti traženi.

10. Stručnjaci za e-trgovinu i digitalni marketing: rast onlajn trgovine i promene u ponašanju potrošača stvaraju potrebu za stručnjacima koji mogu da optimizuju platforme za e-trgovinu i razviju efikasne strategije digitalnog marketinga.

Ovo su samo neki od sektora koji će verovatno rasti, ali je važno napomenuti da će fleksibilnost i spremnost za učenje novih veština biti ključni za lični uspeh u budućnosti.

Bonus video:

RINA.RS Posao konobar

(E-kapija, Mondo, I.L.)