Slušaj vest

Idealno mesto za sve one koji žele da se udalje od gradske vreve i uživaju u prirodnim lepotama i miru, dok istovremeno brinu o svom zdravlju jeste Ovčar Banja. Skriveni biser Srbije, nalazi se u srcu Ovčarsko-Kablarske klisure, nedaleko od Čačka. Ova mala banja poznata je po lekovitim termalnim izvorima, predivnoj prirodi i mirnom ambijentu. Voda iz banje, bogata mineralima, ima blagotvorno dejstvo na kožu i reumatske bolesti, što privlači posetioce koji su u potrazi za mirom i opuštanjem.

Cene smeštaja u Ovčar Banji variraju u zavisnosti od tipa smeštaja, sezone i nivoa udobnosti. U proseku, za noćenje u privatnim apartmanima ili pansionima možete očekivati cene od 20 do 40 evra po noći za dvosoban apartman. Hoteli i banjski centri, koji nude dodatne usluge kao što su bazeni i wellness programi, imaju nešto više cene, obično od 50 do 80 evra po noći.

Shutterctock Ovčar Banja

Istražili smo koliko se kreću cene noćenja u avgustu

Većina kapaciteta privatnih smeštaja za avgust je već popunjeno. Kako smo pronašli na popularnoj platformi za rezervaciju smeštaja, noćenje u Ovčar Banji za jednu osobu košta 1.750 dinara, dok je za dve osobe noćenje oko 3.000 dinara.

U ponudi su i mnogobrojne vikendice. Tako četiri osobe vikendicu mogu da iznajme za svega 5.000 dinara. Ukoliko želite da uz smeštaj imate i doručak cene su nešto više i kreću se od 2.800 pa naviše.

Takođe, kako smo nedavno pisali, Srbija obiluje banjama, a u pojedinim smeštaj možete da nađete već od 1.700 dinara.

Termalni izvori u Ovčar banji

Ovčar Banja je najpoznatija po svojim termalnim izvorima, koji su bogati mineralima i imaju lekovita svojstva. Temperatura vode iznosi oko 38 stepeni Celzijusa i pogodna je za lečenje reumatskih bolesti, neuroloških poremećaja, ali i za opuštanje i regeneraciju tela. U banji se nalaze moderni wellness centri, bazeni i spa usluge, gde takođe možete dodatno da se opustite.

Znamenitosti i kulturna bogatstva

Ono što krasi Ovčarsko-Kablarsku klisuru jeste duhovna i kulturna baština. U okolini Ovčarske Banje nalazi se jedanaest srednjovekovnih manastira, koji su deo takozvane "Srpske Svete Gore". Najpoznatiji su manastiri Blagoveštenje, Nikolje, Sretenje i Sv. Trojice. Ovi manastiri su ne samo duhovni centri, već i mesta bogata istorijom, sa očuvanim freskama i arhitekturom iz različitih perioda srpske srednjovekovne umetnosti.

BONUS VIDEO:

TikTok PROŠLA JE MOSTOM SMRTI U OVČAR BANJI PRE TRAGEDIJE: Jezivi snimak šetnje po ivici života