Slušaj vest

Prvi rezultati istražnog bušenja u polju Šanac, pokazali su da se "najjača zlatna mineralizaciju ikada" nalazi na Rogozni. Prva rupa koju je izbušio australijski Strikland kod Šanca pokazala pojas od 89,7m sa 4 grama zlata po toni na 244,5m, i čak 10,5 grama po toni u pojasu od 24,1 metar, na dubini od 296,2m.

Ovo je prvi put da je ova visokokvalitetna zona zlatnog skarna uzorkovana na Šancu, saopštio je Strickland koji je nedavno postao stopostotni vlasnik projekta Rogozna. Paul Lerpinije, generalni direktor Striklanda, rekao je da su rezultati iz prve rupe koju je Strickland izbušio u Šancu ove godine "fenomenalni".

"Naša strategija za Šanac je bila da ciljamo zone višeg nivoa ležišta, kako bismo povećali pretpostavljeni resurs od 150 tona ekvivalenta zlata u ovom ležištu. I ne samo da smo otkrili najveće količine zlata ikada nađene na Rogozni, već smo naišli i na ekstenzivnu mineralizaciju bakra i zlata, dužinom oko 109m, sa 1,3 g/t zlata sa 0,4% bakra, uključujući više zona masivnog halkopirita, sa do 11% bakra", rekao je on.

Lerpinije zaključuje da je reč o veoma velikom ležištu sa debelom zonom zlata visokog kvaliteta, i napominje da uskoro počinje bušenje koje će Strickland dovesti do njegove centralne zone.

Kompanija je u objavi navela i da je i dalje izuzetno dobro finansirana, sa 48,7 miliona dolara u gotovini i akcijama NST (Northern Star Resources) na kraju junskog kvartala.

Pre nekoliko dana Strickland je objavio i obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mestu Obradov Potok na Rogozni. Identifikovana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi da signalizira prisustvo ekstenzivne mineralizacije, koja se poklapa sa geohemijskim znacima zlata i drugih minerala u uzorcima zemljišta, preneli su australijski mediji.

Zlato u Rogozni?

Postavlja se pitanje, koliko je to zlato na Rogozni vredno, odnosno, da li država može da ima koristi od njega, da li je takav rudnik održiv i kolika će godišnja proizvodnja zlata biti?

Ukoliko bi se količina zlata za koju se procenjuje da postoji na Rogozni pomnožila sa trenutnom cenom zlata na berzi od oko 73.000 evra po kilogramu, dobila bi se cifra od oko 11 milijardi evra vrednosti.

Stručnjak za investiciono zlato kompanije "Insignitus gold“ Ljuba Jakić kaže u razgovoru za Novu ekonomiju da je najbitnije koliko u samoj rudi koja je pronađena na Rogozni zaista ima vrednog zlata.

"Ključno pitanje je koje je čistoće to zlato. Najbitnija je izdašnost rude, odnosno koliko iz jedne tone rude može da se izvuče zlata i koja je njegova čistoća“, kazao je Jakić.

Prema njegovim rečima, kada se iz jedne tone rude izvuku bakar, aluminijum, cink i slično, tek tada se može pričati o stvarnoj količini zlata, ali i proceniti koliko ono ima karata, od nula do 24.

Koliko Srbija za sada ima zlata?

Kineska kompanija Ziđin majning (Zijin mining) ima rudnik zlata u Boru, poznat po nazivu Čukaru Peki.

U njemu je pre dve godine (2022. godine), prema pisanju specijalizovanog portala „Majning“ proizvedeno 4,75 tona zlata. U 2023. godini kompanija je navela da je do avgusta proizvela ukupno 8,9 tona zlata i ostvarila kumulativni prihod od prodaje u iznosu 3,9 milijardi dolara.

Serbia Zijin Copper je kompanija koja posluje u sastavu Zijin Mining Grupe. Osnovana je 18. decembra 2018. godine, na dan kada je Zijin sa Vladom Srbije potpisao zaključna dokumenta, odnosno ugovor o preuzimanju 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor. Zijin je na taj način postao držalac 63 procenta učešća u kapitalu kompanije iz Srbije.

Kompanija je 2022. godine u saopštenju otkrila da je od početka otvaranja rudnika Narodnoj banci Srbije prodala 5,74 tone zlata.

Dodali su i da celokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi Narodnoj banci Srbije, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, Ziđin bi mogao da traži dozvolu za izvoz.

To se dosad nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji „ostaje u Srbiji“.

Postavlja se pitanje, kakva bi situacija sa novim nalazištem i potencijalnim rudnikom na Rogozni bila i da li je ova količina zlata zaista vredna kopanja?

(Mondo, I.L.)