Slušaj vest

Natprosečno visoke temperature u avgustu odložile su spremanje i prodaju zimnice, pa će punjenje špajza pričekati do druge polovine septembra. Iako je već kraj avgusta, iz kuhinja proizvođača domaće zimnice mirišu samo džemovi i slatko, dok se spremanje ajvara, cvekle i paradajza odlaže jer ni proizvođači ni kupci nemaju gde da čuvaju tegle na visokim temperaturama. 

Kako šta stiže

"Od zimnice sad se prodaju sirupi, poneko kupi slatko i mleveni paradajz. U toku je priprema slatkog od šljive, koje se najbolje i prodaje. Slatko spremamo sezonski, počev od šumskih jagoda, pa redom od trešnje, višnje, kako šta stiže. Spremamo i džemove od sezonskog voća, dok pravljenje ostale zimnice odlažemo zbog velike vrućine, koja je kočnica i za spremanje i za prodaju. Prodaja zimnice kreće krajem septembra, kada se ljudi vrate sa odmora i malo obnove budžet, tada je najbolja", kaže Milena Topalović, proizvođač domaće zimnice iz Ključa u opštini Mionica. 

Stalne mušterije

Domaćice koje spremaju zimnicu po tradicionalnim receptima prodaju je uglavnom stalnim mušterijama, ali ima i poneki novi kupac koji naručuje po preporuci.

cene zimnice
Kurir/screenshot 

"Mi radimo pet godina i imamo iste mušterije, koje naručuju po potrebi koliko im čega treba. Gledamo da imamo na zalihama svega, ali na primer cveklu još nisam izvadila iz zemlje i zbog vrućine je vadim po potrebi i pravim u manjim količinama. Sigurnije je da stoji u zemlji", ističe Milena i dodaje da očekuje da će zimnica biti skuplja, iako svaki proizvođač sam određuje cenu.

Kornišoni i džem

S druge strane, Dejan Joksimović, vlasnik preduzeća "Boki food system" iz Donje Toponice kod Prokuplja, tvrdi da će zimnicu prodavati po prošlogodišnjim cenama.

"Mi pravimo i prodajemo kompletnu zimnicu - džemove, ajvare, cveklu, papriku, feferone, ali prodaja još nije krenula. Vrućina utiče i na proizvodnju i prodaju. Trenutno pakujemo za prodaju kornišone, a džemove radimo kako šta stiže. Očekujemo da prodaja zimnice krene u drugoj polovini septembra, a cene će biti na istom nivou kao prošle godine. Bolje da prodamo po istim cenama nego da nam ostane", kaže Joksimović.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

 (Kurir/MONDO/J.D.)