Slušaj vest

Nakon ulaska kompanije Temu na srpsko tržište od maja ove godine, kupcima će uskoro biti dostupna još jedna platforma koja je popularna u Americi i u Evropi. Reč je o kineskoj platformi Shein. To će biti omogućeno bilateralnim sporazumom koji je Pošta Srbije zaključila sa Mađarskom poštom 14. avgusta.

U Pošti Srbije kažu za Euronews Srbija da taj sporazum omogućava dolazak većeg broja pošiljaka i brži prenos paketskih pošiljaka, sa robom koje će građani Srbije naručivati putem još jedne kineske platforme - Shein.

"Za korisnike to znači bržu i lakšu isporuku robe, koja će nakon završetka postupka carinskog nadzora, na adrese korisnika biti isporučivana u roku od 72 sata", navode u Pošti Srbije.

Temu povećao broj pošiljaka za 30 posto

I dok korisnici iz Srbije već godinama naručuju proizvode na globalnoj platformi AliExpress, koja je pokrenuta 2010. godine, od nedavno su to masovno počeli da čine i preko platforme Temu, tako da se obim pošiljaka stalno povećava.

To potvrđuju u Pošti Srbije, navodeći da je stalni rast fizičkog obima pošiljaka u Srbiji generisanih iz internet trgovine.

Kako kažu, prema pokazateljima iz jula, broj pošiljaka generisanih internet trgovinom sa kineske internet platforme TEMU povećan je za 30 odsto u odnosu na jun. Dodaju da se u avgustu očekuje dodatni rast od 20 do 30 odsto.

"Preporučujemo korisnicima da u što većoj meri koriste opciju isporuke putem Poštinih paketomata, kojih trenutno ima 583 u celoj zemlji, dok će se do kraja godine mreža proširiti na 1.000 Poštinih paketomata", kažu za Euronews Srbija u Pošti Srbije.
Sudeći po povećanju koje su izazvale narudžine preko aplikacije Temu, pošiljaka će biti još više kada korisnici iz Srbije počnu da naručuju preko platforme Shein.

(Euronews, Mondo, I.L.)