Slušaj vest

Plaćanje poreza obaveza je svih punoletnih građana, jedino se razlikuje broj onih nameta koje moraju da regulišu prema državi. U zavisnosti od toga, regulisanje dugovanja ove vrste, u pojedinim slučajevima, porodice može na godišnjem nivou da izađe i do nekoliko stotina evra.

Obveznici za plaćanje poreza na imovinu su sva pravna i fizička lica vlasnici, korisnici ili posedioci nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, čija imovina prelazi vrednost od 400.000 dinara i koja nije oslobođena od poreza, što je uredio zakon.

Po posebnim odredbama ovog nameta oslobođene crkve, diplomatska predstavništva i fondacije.

Porez na nekretnine

Porez koji plaća najveći broj građana, tačnije vlasnika kuća, stanova i drugih nekretnina. Visina se određuje na osnovu cene kvadrata na teritoriji opštine u prethodnoj godini.

Na primer, za stan od 60 kvadrata, na nekoj od beogradskih opština ka periferiji, vlasnik ovakve nekretnine platiće od 80 evra porez, pa naviše. Ovaj iznos se plaća u 4 kvartalne rate, koje dospevaju u februaru, maju, avgustu i novembru.

Koje poreze plaćamo u Srbiji kazne
Mondo Stefan Stojanović 

Ako se ova obaveza ne reguliše na vreme, slede paprene kazne za svaki dan kašnjenja, pa građanima osim zatezne kamate od desetak odsto može da stigne i kazna od 50.000 dinara.

Porez na poljoprivredno zemljište

Prema domaćem zakonodavstvu, porezima na imovinu se oporezuju građevinsko, poljoprivredno, šumsko i drugo zemljište. Kada je u pitanju iznos poreza za poljoprivredna zemljišta, on se razlikuje od grada do grada.

Njih određuju lokalne samouprave i to na osnovu prosečne cene kvadrata u prethodnoj godini.

Porez na plovila

Za plutajuće ugostiteljske objekte porez se plaća prema površini koju zauzimaju i iznosi nešto ispod 1.500 dinara po kvadratu.

Vlasnici novih čamaca bez kabine, dužine do 5 metara, plaćaju godišnji porez od 4.000 do 40.000 dinara, u zavisnosti od snage motora. Za plovila starija od 10 godina iznos se kreće od oko 2.800 do oko 29.000 dinara.

karneval brodova v2.jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Porez na nova plovila se kreće od 6.750 do 43.300 dinara, a na brodove i jahte sa motornim pogonom od 67.000 do 270.000 dinara

Vlasnici automobila i porezi

Porez na upotrebu motornih vozila, koji se plaća prilikom redovne godišnje registracije, promenjen je, pa tako za automobile koji najčešće sreću na našim ulicama, sa kubikažom od 1.150 do 1.600 cm3 iznosi oko 2.800, odnosno oko 6.000 dinara.

Porez na oružje na osnovu posebne obrade MUP-a

Svake godine vlasnicima oružja stiže porez koji moraju da plate i to za automatsku pušku, poluautomatsku pušku i oružje za ličnu bezbednost kategorije B (pištolji).

Krajem svake godine Poreska uprava, nakon obrade podataka MUP, predaje pošti rešenja poreza na registrovano oružje poreskim obveznicima, i isti je i jedinstven za sve poreske obveznike na teritoriji Srbije.

Za automatsku pušku plaća se 15.010 dinara, poluautomatska puška vlasnike košta 6.020, za oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje plaća se 4.070 dinara, oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje i nošenje oružja (uključujući i oružani list za pravna lica i preduzetnike) plaća se 20.290 dinara

(Mondo.rs)