Slušaj vest

Ministarstvo privrede predložilo je da se po hitnom postupku usvoji Uredba o utvrđivanju Programa podrške unapređenju bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, koji predviđa i raspodelu 90 miliona dinara subvencija korisnicima programa, odnosno mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP).

Ukoliko uredba bude usvojena, MSPP će moći da koriste tu podršku za sufinansiranje sprovođenja postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih tehničkih propisa kao i za ostvarivanje uslova za označavanje propisanim znacima usaglašenosti.

NE PROPUSTITE....

Plata 1.500€ plus bakšiš i smeštaj! Svi pričaju o primanjima na primorju, a Nikola nudi posao u srcu Srbije

Subvencija je namenjena i uređenju poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih sistema menadžmenta, sprovođenje postupaka akreditacije tela za ocenjivanje usaglašenosti kod Akreditacionog tela Srbije i nabavku srpskih standarda. Osnovni cilj programa koji je povezan sa predloženom uredbom je unapređenje bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, istakli su iz ministarstva privrede u obrazloženju.

Prema njihovoj oceni, ulaganje u takvu vrstu podrške rezultiraće olakšanim pristupom tržištima i povećanju nivoa konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, a time i celokupne srpske privrede.

"Program predstavlja odgovor na potrebe privrede i uključuje instrument finansijske podrške privrednim subjektima u ukupnom iznosu od 90 miliona dinara. Raspoloživa sredstva odobravaju se pojedinačno korisnicima programa, refundacijom kao sufinansiranje, u visini od 40 odsto odnosno 60 odsto opravdanih troškova bez PDV za svaku projektnu aktivnost", navelo je ministarstvo u dokumentaciji dostupnoj na portalu eKonsultacije.

"Sve to će doprineti povećanju nivoa korišćenja standarda u proizvodnji i organizaciji poslovanja, sertifikaciji proizvoda, sistema menadžmenta, kao i povećanju korišćenja drugih usluga u oblasti infrastrukture kvaliteta“, stoji u obrazloženju uz napomenu da će program biti realizovan u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

U konsultacijama za izradu samog programa učestvovali su i predstavnici privrede odnosno članovi grupacija Privredne komore Srbije koje okupljaju proizvođače medicinskih sredstava i kozmetičkih proizvoda.

Privrednici su imali i konkretne sugestije, koje su prihvaćene, a to su:

  • da rok za realizaciju ugovora bude duži od 12 meseci za medicinska sredstva,
  • da se finansijski podrže proizvođači medicinskih sredstava, jer je sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti ovih proizvoda veoma skupo,
  • da se poveća gornji limit subvencije za medicinska sredstva klase III tj. maksimum odobrenih sredstava,
  • da se omogući subvencionisanje i onim proizvođačima koji su već ostvarivali drugu državnu podršku, ali pod uslovom da ona nije bila u vezi sa sertifikacijom predmetnih proizvoda,
  • da korisnici programa podrške budu i organizacije koje u APR-u nisu registrovani kao privredni subjekti,
  • Konsultacije su, kako stoji u dokumentaciji, sprovođene i sa institucijama infrastrukture kvaliteta – Institutom za standardizaciju Srbije i Akreditacionim telom Srbije.

Ministarstvo privrede istaklo je da razlog za donošenje predložene uredbe po hitnom postupku leži u tome da postoji veliko interesovanje privrednih subjekata za početak realizacije programa i za što ranije ostvarenje subvencije.

BONUS VIDEO: Anketa - Da li biste radili godinu dana bez plate da bi stekli iskustvo?

MONDO Anketa - Da li biste radili godinu dana bez plate da bi stekli iskustvo

(Mondo/Biznis/Miloš Škrbić)