Slušaj vest

Naime, u Srbiji postoje termoelektrane koje koriste prirodni gas za proizvodnju električne energije, a mnogi građani ga koriste i za grejanje svojih domova. Zbog fluktuacija u ceni, promene ćemo potencijalno primetiti i u našim kućnim budžetima, odnosno na našim računima.

S obzirom na sve veću potražnju za ovim fosilnim gorivom i na nedavne vesti da Gazprom beleži rekordne isporuke tokom avgusta, postavlja se pitanje da li postoji način da i vi ostvarite profit zahvaljujući ovom vrednom energentu. U nastavku možete videti da li investiranje u prirodni gas može biti potencijalno dobra odluka.

Značaj prirodnog gasa

Prirodni gas ima široku primenu, od grejanja domova do napajanja industrijskih objekata, pa čak i do goriva za automobile. Smatra se najčistijim fosilnim gorivom i ključnim u energetskoj tranziciji ka održivim alternativama. Međunarodna agencija za energetiku očekuje da će potražnja za prirodnim gasom porasti za 31% do 2040. godine, nadmašujući očekivano povećanje potražnje za naftom od 21%. Primena prirodnog gasa je toliko rasprostranjena da je teško zamisliti današnju ekonomiju i život bez njega. Posledično, mnoge zemlje širom sveta zasnivaju svoju ekonomiju, ali i geopolitičku moć, na posedovanju ovog vrednog fosilnog goriva.

Imperativ zelene tranzicije nalaže smanjenje emisije CO2 (ugljen-dioksida), što podrazumeva potrebu za izgradnjom gasnih elektrana tokom prelaznog perioda energetske tranzicije. Mnoge zemlje širom sveta trude se da smanje svoje emisije, uključujući i Srbiju. U skladu sa tim, 2022. godine u pogon je puštena TE-TO (Termoelektrana – Toplana) Pančevo, prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi najčistijeg fosilnog goriva. Ukupna instalisana električna snaga TE-TO Pančevo je oko 200 megavata. Pored TE-TO Pančevo, postoje i Panonske TE-TO, koje se nalaze u Novom Sadu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici. One su izgrađene kao kogenerativna postrojenja u blizini velikih industrijskih potrošača, ali koriste prirodni gas i mazut kao gorivo, stoga se ne mogu smatrati isključivo gasnim postrojenjima.

Rast cene i potražnje

Trenutno stanje na tržištu prirodnog gasa je, blago rečeno, veoma dinamično. Industrija fosilnih goriva, posebno nafte i gasa, prolazi kroz duboke transformacije koje su vođene geopolitičkim promenama, tehnološkim inovacijama i imperativima održivosti. Geopolitičke tenzije u ključnim proizvodnim regionima, poput Istočne Evrope i Bliskog istoka, kao i promene u političkim savezima i klimatskoj politici, menjaju dinamiku tržišta i utiču na strategije ulaganja. Nakon porasta cene prirodnog gasa u 2022. godini koji je bio posledica početka rata u Ukrajini, došlo je do značajnog pada u drugoj polovini iste godine. Trend pada se nastavio i tokom 2023. godine sa manjim oscilacijama. Međutim, skorašnji događaji donose promene na tržištu. Naime, nakon napada ukrajinskih snaga na region Kursk kod velikog dela javnosti pojavio se osećaj straha usled mogućih prekida u isporuci gasa Evropi sa merne stanice Sudža, kroz koji prolazi najveći tranzitni koridor isporuka ruskog gasa ka Evropi. Ova ruta izvozi nešto više od 40 miliona kubnih metara dnevno ili 15,3 milijarde kubnih metara godišnje. U slučaju da se ovaj izvoz zaustavi, neće biti jednostavno nabaviti slične količine u kratkom roku. Tada će se svetska ponuda smanjiti – što će posledično izazvati rast cena. Pored toga, potražnja za prirodnim gasom sve više raste na azijskim tržištima. Cene prirodnog gasa porasle su na svim ključnim tržištima u drugom kvartalu 2024. godine, a prognozira se da će potražnja za prirodnim gasom porasti za 2,5%, posebno usled brzog rasta na azijskim tržištima. U prilog tome govori i skorašnja vest da je 22. Avgusta Gasprom zabeležio rekordnu isporuku ovog vrednog energenta u iznosu od 700,4 miliona kubnih metara.

Na osnovu trenutne nestabilne geopolitičke situacije u ključnim regionima za prirodni gas i sve veće potražnje, šta mislite da nam budućnost može doneti? Da li će cena ovog vrednog fosilnog goriva nastaviti da raste i da li treba ulagati? Registrujte se sada i preuzmite svoj BESPLATNI vodič za e-knjige o tome kako trgovati cenama cenama prirodnog gasa. Preuzmite ga ovde!

Mogućnosti za trgovinu cenama prirodnog gasa

Prirodni gas, odnosno trgovina cenom prirodnog gasa, može vam potencijalno doneti profit. Pitate se da li je potrebno fizički posedovati gas da biste ostvarili zaradu. Odgovor je: NE. Prirodni gas se može trgovati putem različitih finansijskih instrumenata, kao što su CFD-ovi (Contracts for Difference). Trgovina ovim instrumentima uključuje strategije slične onima koje se koriste za trgovinu cenama zlata i sirove nafte.

Ukoliko vas je zaitrigirala ideja o trgovini cenama prirodnog gasa, pravo je vreme da naučite više o tome. Fosilna goriva su oduvek bila izvor geopolitičke moći i sinonim za jake ekonomije. Trgovina cenama ovog važnog energenta nudi vam mogućnost da potencijalno profitirate. Preporučujemo vam da se detaljnije upoznate sa trgovanjem cenama prirodnog gasa uz pomoć naše 100% BESPLATNE e-knjige. Nakon što je pročitate, možete se obučiti koristeći besplatan demo nalog i cene uživo. Registrujte se ovde i počnite da vežbate!

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.