Slušaj vest

Izbor modela i tipa automobila menja se sa godinama. Ali koji modeli automobila pobeđuju u trci za stare, a koji za mlade vozače? Nemački portal za poređenje cena osiguranja anonimno je procenio starost svih vozača koji su upoređivali cene i sklopili osiguranje automobila i analizirao popularnost 100 najčešćih modela među različitim starosnim grupama kupaca.

Prema ovom istraživanju, vozač Mercedesa B klase najverovatnije će biti osoba od 65 i više godina. U ovu grupu spada čak 41,1 odsto vlasnika B klase. Nasuprot tome, samo 1,9 odsto mladih vozača poseduje B-klasu. Sa prosečnom starošću od 59,1 godina, model Mercedes ima najstarije vozače od svih 100 ocenjenih modela.

Na drugom mestu sledi Škoda Ieti sa prosečnom starošću od 58,9 godina i 38,5 odsto starijeg stanovništva. Na trećem mestu u starosnoj rang-listi je Toyota RAV 4 (57,1 godina). Audi K3 i Opel Meriva takođe imaju udeo starijih vozača iznad 30 odsto.

U top 10 modela automobila sa najstarijim vozačima dominiraju terenci, koje tradicionalno preferiraju stariji vozači zbog lakoće ulaska. Zbog toga SUV vozila u proseku imaju najstarije vozače. U manjim SUV modelima udeo starijih ljudi dostiže 25 odsto. S druge strane, samo 11,9 odsto starijih vozi automobile kompaktne klase. U proseku, kompakt klasa ima najmlađe vlasnike sa 46,5 godina, mlađe čak i od vozača gradskih automobila koji u proseku imaju 47,5 godina. Prosek svih vlasnika je 48,3 godine, 14,2 odsto ima 65 ili više godina, a 11,2 odsto 30 ili manje.

U skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, mladi ljudi, pak, najčešće voze manje automobile koji dominiraju među njihovim top 10. Dva modela Seat imaju najveći broj mladih vozača. Prosečna starost vozača Seat Leona je 41,0 godina, a Seat Ibice 42,2 godine, a ova dva modela su na prva dva mesta. Slede BMW serije 1 i Fiat Grande Punto. Dok je udeo vozača mlađih od 30 godina za ove modele veći od 20 odsto, stariji od 65 godina čine samo oko sedam odsto.

Audi je posebno zastupljen među modelima sa mladim vozačima i sa modelima A3, A4 i A5. Takođe utiče na brend u celini. Vozači Seat u analizi su u proseku stari 43,5 godina, a slede vozači Audija sa 45,7 godina. Prosečna starost vozača Audija A4 je takođe 45,7 godina. Poređenja radi, prosečan vozač konkurentnog Mercedesa C-klase ima 50,6 godina. Brendovi sa najstarijim vozačima su Dačija i Porše, svaki sa prosečnom starošću od 53 godine.

(Mondo, I.L.)